Oferte locuri de munca top

Salariul mediu in constructii continua sa creasca

Salariul mediu brut în construcţii a crescut cu 1% în luna aprilie, faţă de luna martie, potrivit celor mai recente date furnizate de către Institutul Naţional de Statistică. Astfel, în plin sezon al lucrărilor de construcții, în luna aprilie salariul mediu brut în construcții a fost de 3400 lei/persoană. Acest nivel este mai mare cu 43% față de cel înregistrat în luna aprilie a anului trecut.

Creșterea salariilor a fost în luna aprilie mai accelerată în sectorul construcțiilor decât per ansamblul economiei.

Salariul mediu brut per economie a fost în luna aprilie de 4512 lei, mai mare cu 0,5%, față de luna martie   Acest nivel este mai mare cu 37% decât în luna aprilie a anului trecut.

În ceea ce privește veniturile nete, în luna aprilie, salariul mediu net în construcții a fost de 2039 lei, mai mare cu 0,94% față de cel din urmă cu o lună.

Per economie, salariul mediu net a fost de 2713 lei, mai mare cu 0,33% decât în luna martie.

Creșterea salariului mediu în luna aprilie a fost generată de majorări semnificative:

–  cu 23,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale,

– cu 20,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 18,8% în activităţi de servicii anexe extracţiei;

–  între 9,0% şi 12,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze,  apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi  de  asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);

– între 5,5% şi 9,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din  prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, telecomunicaţii,  silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tipărirea şi  reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare‐dezvoltare.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

–  cu 33,3% în fabricarea produselor din tutun,

–  cu 14,6% în extracţia minereurilor metalifere;

– între 5,0% şi 9,0% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi  profesionale,  ştiinţifice şi tehnice, fabricarea produselor  farmaceutice de bază şi a preparatelor  farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

În  sectorul  bugetar s‐au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net  faţă de luna precedentă în învăţământ  (‐1,8%), respectiv în administraţia publică  (‐0,2%). Câştigul salarial mediu net a  crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială  (+2,3%) comparativ cu luna precedentă.

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus