Oferte locuri de munca top

Salarii nete mai mari, fara cresterea brutului

Măsuri pentru majorarea veniturilor nete ale angajaților fără a fi crescute salariile brute au fost propuse, într-un nou proiect de act legislativ, de către mai mulți deputați PNL.

Aceștia propun, pe de o parte, diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contribuţiilor de asigurări sociale, începând cu 1 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, salariile mari ar urma să fie și mai mari.
Deputații PNL propun instituirea unui plafon maxim pentru calculul şi plata contribuţiilor sociale de sănătate, la maximum 3 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, începând tot cu 1 ianuarie 2024.

Inițiatorii noului proiect susțin că măsurile propuse vor asigura ”un volum relativ constant al cererii agregate la nivel naţional, cu impact pozitiv asupra veniturilor fiscale: TVA, accize, impozit pe salarii. Va exista, pe termen mediu, şi un impact bugetar pozitiv de runda a doua, ca urmare a stimulării consumului şi creşterii economice”.

Modificările au fost gândite în contextul în care inflaţia galopantă înregistrată în orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor măsuri cu caracter fiscal care să conducă la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajaţilor, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, în scopul protejării relative a puterii de cumpărare a angajaţilor.

Ansamblu rezidential, cu cinci cladiri

Inițiatorii noului proiect spun că, indiferent de nivelul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii dispun de același pachet de servicii de sănătate.

”Relativa diminuare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată, pe termen scurt, prin transferuri de la bugetul de stat”, iar, pe termen mediu şi lung, deputații PNL anticipează ” o creştere a veniturilor de asigurări sociale şi o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale de stat”.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus