Oferte locuri de munca top

Sabia cu două tăișuri a ChatGPT-ului la locul de muncă

Andrada Popescu, Senior Associate S.P.R.L. Menzer & Bachmann – Noerr

Lumea business-ului evoluează cu viteza fulgerului, iar tehnologia se află în fruntea acestei schimbări. Unul dintre cele mai importante progrese tehnologice este utilizarea chatbots-ilor, cum ar fi ChatGPT. Chiar dacă utilizarea ChatGPT ar putea părea o idee bună și ar putea simplifica fluxurile de lucru, utilizarea sa pe scară largă la locul de muncă poate fi o sabie cu două tăișuri, ridicând îngrijorări cu privire la potențialele riscurile și la aspectele juridice pe care angajatorii trebuie să le ia în considerare pentru a își proteja afacerea.

Utilizarea ChatGPT fără un cadru adecvat poate fi un teren minat din punct de vedere juridic, punând în pericol atât angajatorii, cât și angajații. Prin urmare, este esențial ca angajatorii să fie conștienți de potențialele pericole asociate cu utilizarea ChatGPT la locul de muncă.

În acest articol, analizăm unele dintre cele mai importante riscuri pe care angajatorii trebuie să le aibă în vedere pentru a profita de avantajele inovării la locul de muncă, evitând în același timp capcanele juridice.

Ce este ChatGPT?

ChatGPT este un model de limbaj natural de ultimă generație dezvoltat de Open AI, introdus pe piață în noiembrie 2022. Spre deosebire de chatbots-ii convenționali, care sunt de obicei concepuți pentru funcții specifice, adaptabilitatea lui ChatGPT îi permite să fie utilizat pentru diverse sarcini. Acest lucru face din ChatGPT o resursă extrem de valoroasă, întrucât a fost antrenat folosind cantități mari de date neetichetate, ceea ce îl face foarte avansat și versatil.

Pe măsură ce companiile continuă să exploreze opțiunea de a utiliza ChatGPT pentru a își optimiza procesele, acesta devine din ce în ce mai mult un instrument preferat de angajații din diverse industrii atunci când își îndeplinesc sarcinile zilnice, de la redactarea de e-mailuri la generarea de oferte de muncă și chiar programare.

Potențialele riscuri pentru angajatori

În timp ce ChatGPT ar putea părea o opțiune atractivă pentru companiile și persoanele care doresc să își eficientizeze fluxurile de lucru, trebuie analizat în ce măsură este cel mai bun program pentru această activitate. Este adevărat că adaptabilitatea ChatGPT îi permite să fie utilizat pentru o gamă largă de sarcini; cu toate acestea, s-ar putea să nu fie întotdeauna alegerea optimă pentru fiecare situație, întrucât poate genera unele potențiale riscuri pentru companii.

 1. Încălcări ale securității, confidențialității și ale datelor cu caracter personal

ChatGPT poate expune angajatorii la riscuri în cazul în care angajații îi transmit informații proprietare, confidențiale sau date cu caracter personal. O astfel de divulgare ar putea duce la sancțiuni sau acțiuni în justiție împotriva companiei, cum ar fi:

 • cereri de despăgubiri și/sau sancțiuni pentru încălcarea reglementărilor privind datele cu caracter personal, în cazul în care angajații divulgă informații care includ anumite date cu caracter personal ale altor angajați /clienți etc.; și/sau
 • cereri de despăgubiri în caz de divulgare a datelor comerciale și/sau sensibile; acest lucru poate cauza, de asemenea, prejudicii reputaționale companiei.
 1. Furnizarea de informații inexacte sau neactualizate

În timp ce ChatGPT este un model de limbaj bazat pe inteligență artificială, antrenat pe o cantitate mare de date, este important de reținut că este posibil ca acesta să nu ofere întotdeauna informații exacte sau actualizate, întrucât nu este actualizat în timp real. Acest lucru poate duce la erori sau la rezultate inexacte atunci când se realizează diverse sarcini. În plus, ChatGPT nu poate fi întotdeauna capabil să facă distincția între informațiile fiabile și cele inexacte, ceea ce ar putea determina angajații să ia decizii bazate pe informații incorecte. De exemplu, dacă ChatGPT furnizează informații inexacte ca răspuns la o întrebare a unui client, acest lucru ar putea duce la clienți nemulțumiți și, prin urmare, ar putea aduce prejudicii reputaționale companiei.

Informațiile inexacte/neactualizate furnizate de către ChatGPT ar putea avea consecințe de anvergură pentru companii, ceea ce face crucială asigurarea faptului că angajații înțeleg limitele acestui program și că îl utilizează în mod corespunzător. Deși ChatGPT poate fi un program care eficientizează fluxurile de lucru, este important ca rezultatele să fie validate și verificate de către o resursă umană pentru a asigura acuratețea și fiabilitatea.

 1. Încălcarea drepturilor de autor

Utilizarea ChatGPT pentru a genera răspunsuri la întrebările utilizatorilor ar putea fi periculoasă și în ceea ce privește drepturile de autor. Dezvoltarea modelului lingvistic se bazează în mare măsură pe datele de pe internet, iar unele dintre aceste date pot face obiectul protecției drepturilor de autor. Imaginați-vă un scenariu în care ChatGPT utilizează conținut protejat prin drepturi de autor pentru a genera răspunsuri la interogările utilizatorilor. Acest lucru ar putea duce la încălcarea drepturilor de autor, ceea ce ar putea duce la un proces costisitor sau la o plângere pentru încălcarea drepturilor de autor.

Este important să înțelegem că nu doar angajatul este în pericol în acest caz; angajatorul poate fi, de asemenea, tras la răspundere pentru orice încălcare a drepturilor de autor comisă de angajații săi. De exemplu, utilizarea de către un angajat a imaginilor, a textului sau a oricărui alt conținut protejat de drepturi de autor ar putea încălca drepturile exclusive ale proprietarului și ar putea duce la un coșmar juridic. În cazul în care încălcarea este descoperită, s-ar putea introduce o acțiune în justiție atât împotriva angajatului, cât și a angajatorului responsabil de încălcarea drepturilor de autor.

Astfel, angajatorii ar trebui să se asigure că sunt respectate dispozițiile legale privind drepturile de autor pentru a evita situația în care aceștia și angajații lor s-ar afla un teren minat pe care nimeni nu dorește să pășească.

 1. Părtinire inerentă

Există, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la potențialele părtiniri care pot fi înrădăcinate în ChatGPT. La urma urmei, programul învață din datele pe care a fost instruit, lăsând loc pentru ca anumite părtiniri neintenționate să se strecoare în algoritmii săi. Aceste părtiniri ar putea afecta modul în care ChatGPT răspunde la interogările utilizatorilor și ar putea avea diverse consecințe juridice. Mai mult, dacă angajații se bazează pe ChatGPT pentru procese decizionale, cum ar fi angajarea sau de promovarea persoanelor, părtinirile programului ar putea duce la plângeri pentru discriminare.

De exemplu, părtinirea ChatGPT a fost testată prin solicitarea de a genera un feedback de bază privind performanța pentru diferite profesii. Rezultatul a arătat că stereotipurile de gen au influențat alegerea de către ChatGPT a pronumelor pentru diferite meserii precum recepționer sau muncitor în construcții. În plus, feedback-ul furnizat pentru angajații de sex feminin a fost mai lung decât cel pentru angajații de sex masculin, evidențiind potențialul de părtinire de gen în cadrul programului. Acest exemplu subliniază încă o dată necesitatea ca angajatorii să fie conștienți și să elimine orice părtiniri inerente generate de către ChatGPT.

Ce pot face angajatorii

Angajatorii trebuie să ia măsuri adecvate pentru a aborda riscurile și potențialele implicații juridice asociate cu utilizarea ChatGPT la locul de muncă. Decizia de a permite angajaților să utilizeze ChatGPT în sarcinile lor zilnice este crucială și poate avea un impact semnificativ asupra reputației companiei și a obligațiilor de conformitate.

Pentru a atenua aceste riscuri, angajatorii pot alege să restricționeze permanent utilizarea ChatGPT la locul de muncă. În acest caz, angajatorii ar trebui:

 • să includă în mod clar această restricție în regulamentele/politicile interne; și
 • să restricționeze accesul angajaților lor la site-ul/ aplicația ChatGPT.

Alternativ, în cazul în care angajatorii decid să permită utilizarea ChatGPT, următoarele acțiuni ar putea fi avute în vedere:

 • elaborarea și punerea în aplicare a unor norme și proceduri specifice privind utilizarea ChatGPT. Aceste reguli ar trebui să ofere un cadru clar cu privire la modul și măsura în care acest program poate fi utilizat de către angajați în sarcinile lor zilnice, cum ar fi:
  • interzicerea angajaților de a se referi la sau de a introduce date sau informații confidențiale sau cu caracter personal în ChatGPT;
  • includerea, în mod expres, a sarcinilor care pot fi sau nu pot fi efectuate cu ajutorul ChatGPT;
  • impunerea obligației de a include supravegherea umană și de a revizui răspunsurile ChatGPT.
 • organizarea unor sesiuni de formare cu angajați pentru a le pune în vedere riscurile potențiale asociate cu utilizarea ChatGPT, dându-le astfel posibilitatea de a identifica situațiile în care acest lucru ar putea fi nepotrivit sau ar putea reprezenta un risc pentru companie.

Existența unor reguli și proceduri clare privind utilizarea ChatGPT la locul de muncă este esențială pentru angajatori, indiferent dacă aceștia permit sau nu utilizarea acestuia. Aceste reguli oferă un cadru pe care angajații trebuie să îl urmeze și, de asemenea, permit angajatorilor să îi tragă la răspundere disciplinară pe angajați în cazul nerespectării lor.

Concluzii

Este ChatGPT o schimbare la locul de muncă sau o durere de cap legală care așteaptă să se întâmple? Răspunsul este ambele. În timp ce ChatGPT poate spori eficiența și productivitatea, angajatorii trebuie să se orienteze și spre potențialele riscurile și probleme de conformitate. De asemenea, este important ca angajatorii să realizeze că, pe măsură ce ChatGPT devine tot mai răspândit la locul de muncă, avantajul competitiv de a oferi soluții sau răspunsuri inovatoare poate scădea.

Astfel, angajatorii ar trebui să se gândească bine dacă și cum ar trebui să folosească angajații lor ChatGPT. În ambele cazuri, aceștia ar trebui să stabilească politici și proceduri clare pentru a reduce potențialele riscurile. Fiind proactivi în abordarea acestor riscuri, angajatorii pot maximiza avantajele ChatGPT, minimizând în același timp potențialele probleme juridice și de conformitate.

 

Sus