Oferte locuri de munca top

S-a stabilit cum se ajusteaza pretul contractelor de achizitie publica

Creșterea salariilor în construcții impune rediscutarea prețurilor în contractele de achiziții publice. Astfel, modalitățile de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică și sectorială au intrat în vigoare, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Astfel, a fost schimbat modul de revizuire a prețului contractului de achiziție publică/sectorială. În cazul procedurilor/contractelor în derulare, care au avut prevăzută ajustarea prețului contractului în documentația de atribuire, fie prin formula simplă, fie prin formula polinomială, contractantul poate solicita, iar autoritatea contractantă va aproba, înlocuirea formulei de ajustare din contract cu o formula de ajustare.

Scopul acestei modificări este acela de a se reflecta mai corect în prețul contractului prețurile reale din piață.

Această înlocuire de formulă, odată aprobată, va rămâne valabilă pe toată durata contractului, nefiind acceptată revenirea la formula inițială din contract din momentul schimbării până la finalizarea acestuia.

Modul concret de ajustare a prețului contractului de achiziție publică/sectorial și/sau a unor elemente constitutive ale acestui preț trebuie să fie stabilit înainte de inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract.

În ceea ce privește actualizarea prețului contractului de achiziție publică/sectorială, acesta se va ajusta prin actualizarea elementelor de cost/preț care au suferit modificări, ori de câte ori se constată apariția unei situații imprevizibile, apărute oricând pe perioada derulării procedurii de atribuire și/sau pe perioada de îndeplinire a contractului, în cazul apariției unor împrejurări care lezează interesele comerciale legitime ale părților și care nu au putut fi prevăzute la data depunerii ofertei, respectiv a încheierii contractului.

Actualizarea prețului contractului de achiziție publică/sectorială va fi realizată odată cu semnarea contractului, dacă este cazul, și ori de câte ori se constată apariția unei situații imprevizibile, indiferent de durata de îndeplinire a contractului.

Prevederile se aplică procedurilor de atribuire și contractelor/acordurilor cadru de achiziție publică/sectorială aflate în derulare în acest moment, indiferent de legea care le este aplicabila, precum și procedurilor de atribuire și contractelor/acordurilor-cadru de achiziție publică/sectorială ce vor fi încheiate după intrarea în vigoare a instrucțiunii, mai exact de la 11 ianuarie 2019.

În cazul contractelor încheiate în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2006, prevederile se aplica numai dacă ajustarea nu a fost acordată cu titlu de daune- interese.

Descărcați aici Instrucțiunea privind ajustarea prețului contractului de achiziție publică/sectorială

 

 

 

 

Citiți și:

Va demara construirea a 5 blocuri in nordul Bucureștiului

Noi blocuri cu peste 13.000 mp scd, in pregatire in nord vestul Bucurestiului

Va fi modernizat un important spital din Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

 

 

 

5 Comentarii

 1. Anonim said:

  Si daca initial nu a fost prevazuta revizuirea,nici cu formula nici cu neformula ,cum se face ajustarea?

 2. mihaela said:

  Prin actualizare.
  In prezent pemtru manopera nu am inteles bine daca aplica coeficient sau la maopera se aplica procent egal cu care a fost indexat salariul minim.
  Poate mai comenteaza cineva daca tot exista posibilitate.

 3. Spirea Corina said:

  Daca oferta initiala depusa a manoperei a fost de 25 de lei pe ora, se mai face actualizarea pretului? Astept cu interes raspunsul dv

  • Anonim said:

   orice oferta a fost facuta inainte de 01.01.2019 se actualizeaza

 4. camelia said:

  in cazul in care se actualizeaza manopera conform devizului pna la total 1,sa zic asa-cum se aplica coeficientii indirecte si profit n? adica procentual se pastreaza cei din licitatie(clar) si valoric se aplica la valoarea actualizata??

Sus