Solplanet x AeroFix

Romania primeste aproape 1,1 mld euro din Fondul pentru Modernizare

Suma de 1,095 miliarde de euro in Fondul pentru Modernizare, reprezentând o primă plată, a fost transmisă României de către Uniunea Europeană. Din această sumă va fi acoperită și investiția aferentă Mecanismului Contractelor pentru Diferență (CfD), promovat de Ministerul Energiei.

Astfel, tara noastră a primit cele mai multe fonduri prin Fondul pentru Modernizare, dintre toate statele din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor.

Suma vizează investiții în dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, a reabilitării/ modernizării rețelelor de termoficare, a rețelei de transport a gazelor naturale, precum și investiții în material rulant eficient energetic.

De asemenea, suma include și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt România (1.095 miliarde euro); Bulgaria (65.2 milioane euro); Croația (52 milioane euro); Cehia (835.2 milioane euro); Estonia (24.1 milioane euro); Ungaria (76.8 milioane euro); Letonia (26.8 milioane euro); Lituania (59 milioane euro); Polonia (697.5 milioane euro) și Slovacia (35 milioane euro).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potențialul României în dezvoltarea de noi capacități energetice este uriaș (…).”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații care vizează Contractele pentru Diferență.

Urmează să fie stabilite ultimele detalii cu privire la împărțirea sumelor alocate pentru investițiile în energia eoliană și cea solară, în funcție de portofoliul existent de proiecte finanțate din PNRR și Fondul pentru Modernizare.

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus