Oferte locuri de munca top

Romania isi va continua cresterea economica in acest an

Romania ar putea inregistra anul acesta o crestere a produsului intern brut de 2,2%, dupa o majorare a PIB cu 2,8% in 2013, potrivit estimarilor delegatiilor Fondului Monetar International si Comisiei Europene, aflate recent in vizita la Bucuresti.
In 2014, cererea pe plan intern se va consolida pe fondul suportului acordat prin cadrul politicilor, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor Uniunii Europene si a cresterii increderii. Inflatia, ajunsa la valori istorice minime este preconizata a scadea in continuare in prima jumatate a anului 2014, inainte de a reveni, in cea de a doua jumatate a anului, in partea superioara a intervalului tintit de Banca Nationala. Deficitul contului curent va ramane cel mai probabil in continuare intre 1 si 1,5 procente din PIB, adauga oficialii institutiilor international.
Politica monetara continua sa fie relaxata, ceea ce s-a tradus printr-o reducere considerabila a ratelor de dobanda pe segmentul creditarii. Coroborat cu programele guvernamentale de garantare, acest lucru ar trebui sa permita o revenire modesta a creditarii in lei. In ciuda presiunilor legate de calitatea activelor, sectorul bancar dispune in continuare de un capital confortabil, dar si de lichiditati si rezerve de provizionare.
In 2013, cresterea PIB a fost sustinuta de exporturile puternice, in timp ce cererea interna a ramas slaba. Activitatea economica a avut de castigat datorita productiei industriale puternice si recolteu bogate
Echipele FMI si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 21 ianuarie – 4 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare, combinate, in cadrul programului economic sprijinit de FMI prin Acordul Stand-By, precum si pentru actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.
Concluzia discutiilor a fost ca majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite.

Sus