Oferte locuri de munca top

România, cel mai slab sector al transporturilor din Uniunea Europeana

România se află printre cele mai slab dezvoltate state membre UE în sectorul transporturilor, conform unor clasamente elaborate de Comisia Europeană în baza studiilor realizate de World Economic Forum.

Cu toate că, spre exemplu, principalii concurenți din sectorul feroviar de marfă au o cotă de piață mare, calitatea infrastructurii de transport din România este foarte scăzută. Ba mai mult, într-un top general, Comisia Europeană plasează statul nostru pe ultimul loc din acest punct de vedere.

Singura ramură în care au fost înregistrate mici îmbunătățiri a fost cea a transporturilor aeriene, unde clienții au apreciat calitatea serviciilor.

România se încadrează în media est-europeană, după ce și bulgarii și maghiarii au înregistrat rezultate slabe.

Comisia menționează că rețeaua trans-europeană de transport din România face primii pași spre implementare. Cele mai mari progrese au fost remarcate pe rețeaua de transport pe căi navigabile interioare, care este terminată într-un procent de 91%.

La capitolul „calitatea infrastructurii feroviare”, România ocupă ultimul loc, cu un scor de 2.40. Media Uniunii Europene este de 4.30, în timp ce prima poziție este ocupată de Franța, cu un scor de 5.84. Nici vecinii noștri nu s-au descurcat prea bine, aflându-se tot sub media europeană.

Lucrurile nu arată mai bine nici la secțiunea „calitatea infrastructurii portuare”, unde România este din nou codașă. Țara noastră a primit un scor de 3.36, cu aproape 2 puncte mai puțin decât media europeană (5.14). Olanda este cel mai dezvoltat stat din acest punct de vedere, având un punctaj de 6.78. Dacă pentru maghiari cercetarea nu are relevanță, bulgarii se află pe penultimul loc.

Din punct de vedere al „calității infrastructurii de transport aerian”, România este penultima din UE. Cu un scor de 3.75, diferența dintre țara noastră și ultima clasată, Slovacia, este făcută de câteva zecimi. Media europeană este de 5.10. Din nou, prima poziție este ocupată de Olanda (6.46).

Secțiunea „calitatea drumurilor” plasează România, din nou, pe ultima poziție a ierarhiei (3.75). Media UE este de 4.77. Calitatea transporturilor din Olanda este confirmată încă o dată, țara fiind prima și la acest capitol (6.14).

Noi suntem ultimii și din punct de vedere al „promptitudinii transporturilor”, unde  înregistrăm un punctaj de 3.22. Dacă bulgarii nu sunt departe de noi, maghiarii se apropie de media europeană (EU: 3.98 – HU: 3.88). Prima poziție este ocupată de Luxemburg, Marele Ducat având un punctaj de 4.80.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus