Oferte locuri de munca top

ROBOR 3 luni, din maxim in maxim  

Dobânda de referință ROBOR pentru credite pe termen de 3 luni, dobândă în funcţie de care se calculează costul creditelor ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins astăzi un nou nivel maxim, de 2,61%.

De altfel, de la sfârșitul lunii septembrie această dobândă evoluează pe un trend puternic ascendent.

Față de nivelul minim înregistrat în iunie, creșterea până astăzi este de peste 75%.

Dacă se menține acest ritm de creștere ne putem aștepta ca ratele dobânzilor să se dubleze până la finele acestui an față de nivelul minim din vară.

Cladiri rezidentiale cu regim redus de inaltime, in autorizare

O majorare semnificativă a ratelor la creditele ipotecare ar putea tempera avântul celor care intenționau să contracteze astfel de împrumuturi.

Dobânda ROBOR la 3 luni este luată ca referință de către băncile comerciale atunci când stabiliesc dobânzile pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă, după formula ROBOR la 3 luni + marja băncii.

Anul acesta a pornit cu un ROBOR la 3 luni de 2,01%, apoi a intrat pe un trend majoritar de scădere până în luna iunie a acestui an. Între 8 iulie și 19 noiembrie dobânda a crescut aproape în fiecare zi.

Indicele ROBOR la 6 luni s-a păstrat astăzi la 2,76%, aceeași valoare ca în ziua precedentă. Acest indice a fost de 2,09% la începutul lunii ianuarie, a scăzut până în luna februarie, păstrându-se apoi în următoarele luni între 1,6-1,8%.

Din luna octombrie, ROBOR la 6 luni a sărit deja de 2%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus