Oferte locuri de munca top

Revizuirea reglementarilor UE privind piata de energie electrica

Pentru menținerea planurile de abordare a schimbărilor climatice în contextul unor costuri energetice record, Uniunea Europeană a anunțat că va luat în considerare propunerile de revizuire a reglementărilor prinvind piața de energie electrică din cadrul UE, arată euractiv.ro.

Prețurile europene ale energiei electrice și ale gazelor au crescut abrupt în acest an, deoarece furnizarea restrînsă de gaze a coincis cu o cerere puternică din partea economiilor care se recuperează de la pandemia COVID-19.

Problema prețurilor energiei a fost în capul agendei politice a UE de miercuri, miniștrii mediului și Parlamentul European dezbătând fiecare problema, după ce președinții de țară au discutat marți despre posibilele răspunsuri.

„Setul de instrumente” privind măsurile anticriză a împărțit statele membre cu privire la dacă și cum ar trebui să intervină Bruxelles.

„Nu există nicio îndoială că trebuie să luăm măsuri politice”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în parlamentul european de la Strasbourg.

Săptămâna viitoare, Comisia va publica un „set de instrumente” cu opțiuni pentru modul în care guvernele și UE ar putea reacționa.

De asemenea, va lansa un studiu care să stabilească dacă piața energetică a UE este adecvată pentru a realiza tranziția planificată a blocului către energia verde, a spus Simson.

Țările UE au convenit miercuri să aștepte setul de instrumente al Comisiei înainte de a lua în considerare un răspuns comun al UE la un summit în 21-22 octombrie.

Unele guverne au lansat deja subvenții naționale și scutiri de impozite pentru a reduce facturile consumatorilor.

Spania și Franța au lansat primele cereri pentru revizuirea reglementării UE în domeniul energiei electrice pentru a separa prețul energiei de costul gazului și cumpărarea comună a gazelor, cu scopul de a crește puterea de negociere a țărilor UE pe piețele globale.

Noua unitate productie materiale de constructii, in autorizare

Piețele în centrul atenției

Autoritățile de reglementare din UE se așteaptă la o relaxare a condițiilor de pe piață în primăvara anului viitor, iar unele state au avertizat că nu vor intra în acțiuni care ar avea consecințe durabile.

„Încercarea de a influența piața liberă este ceva despre care suntem extrem de sceptici”, a spus ministrul german al mediului, Svenja Schulze.

Olanda a avertizat împotriva interferenței pe piețele europene de energie și CO2, în timp ce Belgia a declarat că nu este „convinsă” că cumpărarea comună de gaze ar contribui la evitarea creșterii prețurilor.

Grecia, la rândul său, a propus un mecanism la nivelul UE pentru acoperirea împotriva fluctuațiilor abrupte ale prețurilor la gaz și pentru a ajuta gospodăriile să facă față creșterii prețurilor energiei. Comisia Europeană a ținut cont de aceste opinii, președintele Ursula von der Leyen declarând că liderii UE vor discuta la summitul din 21-22 octombrie despre rezervele strategice de gaz și despre decuplarea prețurilor la electricitate de prețurile la gaz.

„Dacă prețurile energiei electrice sunt ridicate, aceasta este din cauza prețurilor ridicate la gaz și trebuie să analizăm posibilitatea de a ne decupla pe piață, pentru că avem energie mult mai ieftină, precum energiile regenerabile”, a spus marți von der Leyen.

Executivul UE va utiliza, de asemenea, o reformă planificată de mult a normelor UE privind piața gazelor, care va avea loc în decembrie, pentru a revizui problemele legate de stocare și securitatea aprovizionării, a spus Simson.

Miniștrii se adună în spatele obiectivelor ecologice

Creșterea prețurilor a intervenit când UE se pregătește să își actualizeze politicile de combatere a schimbărilor climatice.

Aceasta a stârnit îngrijorări în rândul țărilor, printre care Polonia și România, că măsurile pentru creșterea costului combustibililor poluanți ar putea mări facturile gospodăriilor.

Analiștii au spus că prețurile gazelor sunt principalul factor care determină creșterea costurilor energiei electrice în Europa, în timp ce costul autorizațiilor pe piața europeană a carbonului a contribuit până la o cincime din creștere.

Bruxelles susține că planurile sale climatice vor reduce facturile prin reducerea expunerii lor la prețurile volatile ale combustibililor fosili și că, în cazul în care țările nu reușesc să reducă rapid emisiile, acestea ar putea suporta costuri mult mai mari sub formă de inundații mortale, valuri de căldură și incendii.

„Cu cât ne îndreptăm mai repede către energia regenerabilă, cu atât ne putem proteja mai repede cetățenii împotriva prețurilor ridicate. A da vina pe prețurile ridicate la gaz pentru tranziția verde ar fi „total greșit”, a adăugat Kostas Skrekas, ministrul mediului din Grecia.

„Strategia energiei verzi duce în cele din urmă la prețuri mai mici și la emisii mai mici, care sunt necesare pentru a ne proteja mediul, pentru a ne proteja planeta pentru generațiile viitoare”, a spus el. Ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, a subliniat dependența Europei de gazul rusesc, spunând că „are un impact” asupra prețurilor ridicate actuale.

„Răspunsul nostru trebuie să fie să ne eliberăm de această dependență – prin protecția climei și politici ambițioase de energie regenerabilă”, a spus Gewessler.

Ministrul german al mediului, Svenja Schulze, a fost de acord, spunând că cel mai bun mod de a aborda prețurile ridicate ale energiei este extinderea energiilor regenerabile. „Vom avea nevoie de gaz ca soluție de tranziție până când vom avea suficiente energii regenerabile, dar viitorul aparține surselor regenerabile de energie”, a spus ea.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus