Oferte locuri de munca top

Revine optimismul in Germania

O a treia creștere lunară a indicele Ifo întărește ideea că economia germană a depășit deja punctul cel mai scăzut și ar trebui să poată beneficia de o îmbunătățire.

Indicele Ifo, calculat de Institutul pentru Cercetări Economice Ifo din Munchen, este unul dintre cei mai importanți indicatori economici din Germania și este utilizat pentru a evalua starea și perspectivele economiei germane.

”După un an destul de devastator pentru economia germană în 2023, fiecare punct de date pozitiv ar trebui să fie sărbătorit. Considerăm că indicele Ifo de astăzi este unul dintre aceste puncte de date”, afirmă Carsten Brzeski, analist ING Think.

Cel mai important indicator al Germaniei a adăugat dovezi privind o stabilizare a economiei germane. În aprilie, indicele Ifo a crescut pentru a treia lună la rând, la 89,4, față de 87,9 în martie. Judecând după experiențele anterioare, trei creșteri consecutive tind să marcheze un punct de cotitură în economie. Creșterea de astăzi a fost determinată atât de îmbunătățirea componentelor actuale, cât și a așteptărilor. Evoluția Indicelui Ifo ilustrează întoarcerea optimismului.

Viteza îmbunătățirii ciclice a economiei germane este limitată de provocările structurale. Datele concrete pentru primele două luni ale trimestrului au sugerat deja că economia ar putea ieși din recesiune mai devreme decât se aștepta.

Activitatea puternică în sectorul construcțiilor datorată vremii blânde de iarnă și o revenire în comerț și producția industrială ar fi trebuit să compenseze consumul privat încă slab. Acest avânt ciclic pare să continue în al doilea trimestru.

Cu toate acestea, analiștii subliniază că există încă mai mulți factori ciclici care trag în jos activitatea economică.

Prețurile mai ridicate la petrol ca urmare a conflictului militar dintre Iran și Israel, precum și menținerea tensiunilor în Marea Roșie sunt susceptibile să pună din nou presiune asupra industriei și exporturilor.

Consultanta pentru lucrari publice: contract de circa 26 mil euro

De asemenea, numărul tot mai mare de falimente, precum și anunțurile individuale ale companiilor privind restructurările iminente de locuri de muncă alimentează riscul unei slăbiri a pieței muncii în acest an.

În cele din urmă, slabiciunile structurale ale Germaniei nu vor dispărea peste noapte și vor limita viteza oricărei reveniri în acest an.

În concluzie, indicele Ifo de astăzi readuce mai mult optimism pentru economia germană. Punctul cel mai scăzut ciclic a rămas în urmă, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că o recuperare puternică este iminentă, deoarece slăbiciunile structurale rămân, subliniază analistul citat.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus