Oferte locuri de munca top

Retele de gaze: standard de cost pentru lucrarile prin Anghel Saligny

Vor fi stabilite standardele de cost pentru lucrările la rețelele de gaze naturale, ce vor fi realizate cu fonduri din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Acestea vin după ce săptămâna trecută au fost propuse standardele pentru rețelele de apă, canalizare și drumuri.

Standardele de cost vor fi actualizate anual, folosind indicatori statistici diseminați de Institutul Național de Statistică și vor fi publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Mai exact, pentru sistemele de distribuție a gazelor naturale, inclusiv realizarea branșamentelor, standardul de cost va fi stabilit la 6.400 euro/gospodărie conectată. Acesta este calculat ca raport între valoarea obiectivului de investiții, fără TVA și numărul de gospodării prevăzute a fi branșate/numărul de branșamentele care vor fi realizate pentru conectarea la sistem, potrivit documentației tehnico-economice depusă în scopul finanțării prin program.

Gospodăriile propuse spre branșare, luate în calcul la stabilirea încadrării în standardul de cost, trebuie să fie existente fizic la data depunerii solicitării de finanțare a obiectivului prin program.

În cazul clădirilor administrative publice, în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice, o clădire administrativă publică se va echivala cu un număr de gospodării stabilit în funcție de consumul mediu lunar de gaze estimat pentru acea clădire administrativă, luând în calcul un consum estimat mediu lunar/gospodărie de 150 Nmc.

Vă reamintim că Ministerul Dezvoltării a propus un cost standard al rețelelor de apă de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al rețelelor de canalizare de maxim 2.500 euro pe locuitor.

În cazul drumurilor, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal va fi de maxim 330.000 euro.

Prețul unui kilometru de drum județean nu poate depăși 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcție de numărul de benzi și tipul carosabilului pot avea prețuri standard între minim 2,12 și maxim 6,34 milioane de euro.

Actele prin care sunt stabilite standardele de cost se află în consultare publică și pot intra în vigoare în cel mult 30 de zile de la adoptarea actului normativ privind programul „Anghel Saligny”.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus