Oferte locuri de munca top

Repartizarea energiei si a apei calde in condominii se va face dupa noi reguli

Urmează să fie aprobate mai multe reguli ce privesc repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.

Noua reglementare are scopul de a stabili reguli și algoritmi de calcul pentru repartizarea consumurilor de energie termică.

Regulamentul va fi aplicat la repartizarea consumurilor de energie termică şi a costurilor aferente între consumatorii din condominii, care sunt alimentate cu energie termică de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau de la o sursă proprie locală de producere a energiei termice. Aceasta în cazul în care sunt montate sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau pentru apă caldă de consum iar distribuția energiei termice se realizează vertical.

Astfel, cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire va fi repartizată proporţional cu cota indiviză și va fi achitată de către toţi proprietarii /utilizatorii din cadrul condominiului, indiferent dacă:

* apartamentele sau spațiile cu altă destinaţie decât cea de locuință sunt sau nu alimentate cu energie termică din SACET sau de la o sursă proprie locală de producere a energiei termice montată la nivelul condominiului;

* există sau nu coloane de distribuţie a încălzirii ce traversează apartamentele și spațiile cu altă destinaţie decât cea de locuință şi dacă acestea sunt sau nu izolate termic.

Cladire de birouri din Bucuresti, transformata in spital

Întrucât numărul reclamațiilor referitoare la repartizarea costurilor de apă caldă de consum a fost foarte mic, s-a menținut, în mare parte, metodologia de calcul prevăzută în Norma tehnică.

Pentru conformarea la cerințele noului regulament, prestatorii vor fi obligați să își actualizeze programul de calcul specializat pentru repartizarea consumurilor de energie termică până la data intrării in vigoare a Regulamentului, respectiv 1 iulie 2024.
De asemenea, prestatorii vor fi obligați să informeze asociațiile de proprietari/asociațiile de chiriași/proprietarii de condominii cu care au încheiate contracte în legătură cu modificările aduse de Regulament, în termen de 30 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României.

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Un comentariu;

  1. Alb said:

    În ce condiții se poate debransa de la sistemul centralizat o asociație de proprietari!?

Sus