Solplanet x AeroFix

Reguli pentru asocierea firmelor in licitatii

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii are scopul de a oferi sfaturi practice în domeniul concurenței (găsiți forma finală atașată la finalul articolului).

Documentul explică faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Astfel, pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu.

Chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei.

Ca urmare, Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației.

În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor autorităţi de concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii.

Documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Aceasta este forma finală a ghidului, după ce au fost preluate observațiile primite în perioada de consultare publică.

Autoritatea de concurenţă a publicat și „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă” (atașat), care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor, în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus