Oferte locuri de munca top

Reglementari mai simple pentru proiectarea si construirea unitatilor de invatamant

Au fost actualizate reglementările în vigoare de 25 de ani privind construirea școlilor și liceelor.

Noul normativ are reglementări mai simple, dar care au în vedere siguranța elevilor, condiții moderne în școli și clădiri prietenoase cu mediul, după cum a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Normativul are acum 95 de pagini față de cele aproape 200 în vigoare și vizează și construirea unor structuri care nu erau cuprinse în normativele în vigoare.

Revizuirea a fost necesară ca urmare a problemelor identificate la nivel național în ceea ce privește infrastructura educațională din punctul de vedere al condițiilor igienico-sanitare și de funcționare, al schimbărilor sociale, tehnologice și normative recente din domeniul educației, dar și cele privind dezvoltarea localităților și regimul de proprietate al terenurilor.

Peste 300 apartamente, intr-un nou ansamblu mixt

De asemenea, un aspect important al procesului de revizuire a constat în definirea noilor cerințe privind eficiența energetică a clădirilor pentru școli și licee și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul unităților de învățământ, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin PNRR.

În același timp, au fost eliminate prevederile contradictorii cu legislația națională privitoare la stabilirea oportunității investițiilor publice și la autorizarea lucrărilor de construcții.

Primul bloc dintr-un ansamblu de cinci, in autorizare

Legat de utilizare sustenabilă a resurselor naturale, normativul prevede, printre altele:

* utilizarea senzorilor de prezență sau a unui sistem de control al iluminatului pe holuri, grupuri sanitare și în spațiile care nu necesită a fi iluminate permanent, în vederea reducerii consumului de energie

* materialele și echipamentele utilizate pentru instalațiile electrice vor respecta precizările din I7, și vor fi cu întârziere la propagarea flăcării, cu emisie redusă de fum și fără halogeni.

* apa pluvială de la nivelul acoperișului va fi colectată pentru utilizarea ulterioară în vederea irigării spațiilor verzi sau a culturilor agricole. În acest scop va fi realizat un sistem suprateran sau subteran de rezervoare pentru apă. Această prevedere nu va fi aplicată la construcțiile existente decât dacă se realizează lucrări de consolidare de ansamblu și reparații capitale.

Amintim faptul că anul trecut a fost actualizat și publicat normativul de proiectare pentru creșe, iar anul acesta sunt în lucru alte normative de proiectare, printre care și reglementările privind construcția grădinițelor, a spitalelor, policlinicilor și dispensarelor sau cea a parcajelor.

 

Descărcați aici

Login Required
Login Required

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus