Oferte locuri de munca top

Reglementare tehnica aprobata: 2+1 benzi de circulatie pe drumurile nationale

În august vor intra în vigoare noi reglementări privind drumurile naționale, reglementări ce vizează benzile de circulație. Soluțiile au ca scop reducerea riscului de coliziuni frontale și laterale, îmbunătățindu-se astfel în mod semnificativ siguranța rutieră.

Noul Ghid tehnic pentru reglementarea circulației rutiere în soluție 2+1 (benzi de circulație) stabilește regulile și condițiile minime obligatorii care se aplică la amenajarea drumurilor naționale aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Acest sistem prezintă soluții tehnice de amenajare a drumurilor pentru desfășurarea în condiții de siguranță a circulației alternante a vehiculelor pe drumurile administrate de C.N.A.I.R. S.A. cu următoarele caracteristici: platforma cuprinsă între 12-14 metri, două benzi de circulație în profil transversal și acostament consolidat.

Sistemul presupune ca bandă centrală să fie utilizată ca bandă de depășire alternativă pentru fiecare direcție, în scopul reducerii riscului de producere a coliziunilor frontale și laterale între vehicule.

Pentru sporirea gradului de siguranță rutieră, administratorul drumului va putea implementa măsuri suplimentare de siguranță a circulației în cadrul sistemului de circulație alternantă 2+1, precum amplasarea de parapete rutiere, atenuatori de impact, stâlpișori flexibili, iluminat etc.

Este de precizat faptul că sistemul 2+1 a fost implementat în țara noastră, în baza experiențelor internaționale, sub forma unui proiect pilot pe unul dintre drumurile naționale pe care s-au înregistrat foarte multe accidente de circulație soldate cu pierderi de vieți omenești, respectiv pe DN 2, sector km 30+200 – 40+200.

Rezultatele obținute în urma monitorizării acestui sector de drum de către C.N.A.I.R. S.A. s-au dovedit încurajatoare, respectiv a scăzut numărul accidentelor rutiere și s-au redus ambuteiajele, ulterior aplicării sistemului de circulație 2+1.

 

 

Descărcați aici

 

Login Required

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus