Oferte locuri de munca top

Regia de drumuri a prejudiciat cu 5 mil euro jud. Constanta

Bugetul județului Constanța a fost prejudiciat cu aproape 5 milioane de euro, după ce au fost acordate subvenții Regiei Autonome Județeane de Drumuri și Poduri Constanța, sub pretextul de a acoperi deficitele regiei, cu toate că, în realitate, societatea ar fi înregistrat profit, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

În anul 2013, în calitate de președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu încălcând Legea nr. 15/1990, în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a Hotărârii CJ nr. 313/2013. Acest act normativ a stat la baza acordării unor subvenții către RAJDP Constanța, sub pretextul de a acoperi deficitele bugetare ale regiei. Cu toate acestea, societatea a înregistrat profit, susțin procurorii anticorupție, astfel că bugetul județului Constanța a fost prejudiciat cu suma de 21,97 milioane de lei, în timp ce RAJDP Constanța a primit foloase necuvenite.

Procurorii DNA afirmă că Nicușor Constantinescu a fost ajutat de suspecții Cristian Darie, cel care a inițiat proiectul, și Mariana Belu, cea care a avizat Hotărârea pentru legalitate, chiar dacă acesta contravenea prevederilor din Legea nr. 15/1990.

În realitate, subvențiile au reprezentat plăți pentru lucrări pe care regia le-a făcut în beneficiul autorității locale, dar pentru care nu a emis facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenții și nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea RAJDP Constanța de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenția, colecta și vira către bugetul TVA-ul, RAJDP și directorul a produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5,44 milioane de lei. Suma reprezintă contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate CJ Constanța.

Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
* Cristian Gheorghe Darie, la data săvârșirii faptelor vicepreședinte al CJ Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu;
* Mariana Belu, secretar al județului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu;
* George Adrian Gâmbuțeanu, la data faptelor director al RAJDP Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală;
* RAJDP Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

În plus, magistrații DNA – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, care la data faptelor era președinte al CJ Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și complicitate la evaziune fiscală. Este de menționat că, în prezent, Nicușor Constantinescu se află deja în executarea unei pedepse privative de libertate.

Procurorii precizează că inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală. În plus, aceștia mai menționează că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

 

Sus