Solplanet x AeroFix

Reducerea preturilor de vanzare a locuintelor ANL

Reducerea prețului la care sunt vândute locuințele construite de ANL face obiectul unei inițiative legislative aflată în prezent pe masa senatorilor. Aceasta a primit însă aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care a afirmat că textul propus nu respectă standardele de claritate și predictibilitate consacrate de Curtea Constituțională. Avizul este consultativ. Inițiatorul propune modificare Legii privind înființarea Agentiei Naționale pentru Locuințe în sensul schimbării modalității de calcul a prețului în momentul vânzării.

Cu toate că inițial locuințele construite de stat urmau să poată fi închiriate de cei care nu își permit să cumpere sau să închirieze locuințe de pe piața liberă, ulterior statul a decis să le vândă.

Amintim că locuinţele pentru tineri construite de ANL pot fi achiziționate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

În ceea ce privește prețul, prin Ordinul nr. 3519/29 iulie 2020 emis de Ministerul Lucrărilor Publice a fost stabilită pentru anul acesta valoarea de înlocuire de 2.996 lei/mp, inclusiv TVA.

Valoarea de înlocuire se stabilește anual și reprezintă baza de calcul a valorii de vânzare a locuințelor construite de ANL.

Conform inițiativei legislative aflată la Senat, modificarea ar consta în aceea că valoarea de vânzare a locuințelor ar urma să fie ”prețul de construcție al acestora, de la momentul recepției”.

În propunere se afirmă că ”Prin recalcularea anuală (a valorii de înlocuire -.n.r.) prin ordin al ministrului dezvoltării nu mai putem vorbi de locuințe sociale, ci de o activitate profitabilă, de afaceri imobiliare, ceea ce elimină scopul inițial pentru care a fost adoptat actul normativ. Statul nu ar trebui să urmărească realizarea unui câștig din vânzarea acestor locuinte, ci ar trebui să fie avută în vedere reîntregirea fondului de locuințe pentru tineri cu un număr egal de locuințe cu cele vândute”.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus