Oferte locuri de munca top

Reducere de TVA in functie de locuinta, nu de veniturile beneficiarului

Facilitățile fiscale pentru achiziția de locuințe sunt acordate nu în funcție de veniturile beneficiarilor, ci de valoarea locuinței cumpărate.

Astfel, modificarea Codului Fiscal votată ieri de Camera Deputaților prevede că beneficiază de TVA de 5% cei care cumpără locuinţe cu suprafaţă utilă de maximum 120 mp a căror valoare nu depăşeşte suma de 140.000 euro, fără TVA.

Dezvoltatorii imobiliari speră ca această măsură să ducă la reducerea stocului de locuințe noi disponibile la vânzare pe piață.

De alfel, în noua variantă a programului Prima Casa nu se mai acceptă construirea unei locuințe de către beneficiar.

Cu toate că Guvernul a dat aviz negativ iar Senatul a respins proiectul de lege, totuși  deputații au adoptat acest proiect de lege cu 154 de voturi pentru și 87 contra sau abțineri.

TVA-ul de 5% va fi aplicat pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

Legea în vigoare prevedea un plafon de 450.000 lei, exlusiv TVA.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Inițiator al acestei modificări a Codului fiscal, Grupul parlamentar PSD susține că din analizele de piață rezultă o creștere generală de aproximativ 40% a prețurilor apartamentelor, între anii 2016-2019. Astfel, la 1 ianuarie 2016, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) putea fi achiziționat un apartament de aproximativ 100 mp utili. În anul 2019, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei de 450.000 lei) putea fi achiziționat un apartament de 66 mp utili, în medie, la nivel național. Același lucru era valabil și la nivelul Capitalei, unde apartamentele cu 3 sau 4 camere ar fi fost imposibil de achiziționat. În Cluj-Napoca, putea fi cumpărat un apartament de numai 50 mp, iar în Brașov, cu 93.000 euro s-ar fi putut achiziționa un apartament cu o suprafață de 77 mp.

De asemenea, inițiatorul sublinia și faptul că această lege ajută dezvoltatorii imobiliari, care în momentul realizării planului de afacere realizează proiectele pentru a oferi publicului consumator posibilitatea de a se încadra în limitele impuse de lege pentru a beneficia de cota redusa de TVA de 5%. Astfel, dacă în trecut puteau fi proiectate apartamente cu 3-4 camere (100 mp utili) care se încadrau în limitele pentru cota redusă de TVA, în prezent dezvoltatorii sunt forțați să proiecteze garsoniere și apartamente de două camere (60-65 mp utili). Noul prag ar conduce la posibilitatea dezvoltării, încă din faza de proiect, a unor apartamente mai mari și adecvate cerințelor.

În prezent, proiectul de lege a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus