Oferte locuri de munca top

Reabilitarea şcolilor din Braşov şi Sibiu- trimiteri în judecată

IMG_0133_resizeMembri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări de reabilitare termică a unor şcoli din județele Sibiu și Brașov, responsabilii județeni, precum şi Petru Agachi, administrator al Grand Construct Utilaje vor fi judecaţi,

Responsabilii de reabilitarea mai multor şcoli din Braşov şi Sibiu au fost trimişi în judecată, în stare de arest, de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Daniel Valentin Cheşca şi Cristina Blaga sunt acuzaţi de luare de mită, în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată sub control judiciar Valentin Radu Prodan, Liviu Ionuţ Popescu şi Marius Ene, președinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări. Tot sub control judiciar va fi judecat şi Petru Agachi, administrator al Grand Construct Utilaje,

În primăvara anului 2011, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov.

Pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.

În data de 17 martie 2011, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, comisia de licitație din care au făcut parte Valentin Prodan, în calitate de preşedinte şi Liviu Ionuț Popescu şi Marius Ene, în calitate de membri, au atribuit lucrările respective unei asocieri de firme, una dintre ele fiind administrată de Petru Agachi. Atribuirea s-a făcut în pofida faptului că nu erau respectate cerinţele din caietul de sarcini.

Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o Cristina Blaga și Daniel Valentin Cheşcă, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.

În acest context, în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, Blaga și Cheşcă au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.

Astfel, Blaga și Cheșcă au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.160 lei respectiv de 33.780 lei, pentru motivul mai sus menționat.

În luna decembrie a anului 2012, inculpatul Petru Agachi, administrator al Grand Construct Utilaje S.R.L., l-a determinat pe Nicolae Dăian, în calitate de președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli de pe raza judeţului Sibiu, să redacteze şi să semneze câte un proces verbal fără a face mențiuni privind existenţa unor lucrări rămase neexecutate.

Nicolae Dăian a fost şi el trimis în judecată şi este cercetat în stare libertate.

În acest fel, s-a obținut pentru S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., un folos necuvenit în cuantum de 286.270 lei, sumă de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontată.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaţilor Cheșcă şi Blaga, asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Agachi şi cu privire la bunurile imobile aparținând Grand Construct Utilaje S.R.L.

Sus