Oferte locuri de munca top

Reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic

Licitația pentru atribuirea contractului de execuție a lucărilor de reabilitare a interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea urmează să fie lansată în curând.

Aceasta după ce au fost aprobați noii indicatorii tehnico-economici la faza DALI pentru reabilitarea interioarelor Palatului distrus în urma incendiului din vara lui 2018.

Primăria municipiului Oradea a încheiat un contract de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru asigurarea finanțării imobilului prin Programul Național de Restaurare.

În urma acestui protocol, Institutul Național al Patrimoniului asigură finanțarea pentru lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv  proiectul tehnic.

În același timp, municipalitatea asigură realizarea documentației tehnico-economice faza DALI și finanţarea lucrărilor de amenajare a spațiilor noi obținute prin realizarea acoperișului, precum și amenajarea curții interioare a imobilului.

Pentru refacerea lor s-au aprobat noii indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției fiind de 29.518.671 lei (fără TVA), iar durata de realizare va fi de 36 luni.

„Avem semnat un protocol cu Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, prin care cheltuielile de reabilitare interioare de la Palatul Episcopal Greco-Catolic le vom suporta împreună. Au fost finalizate toate documentațiile, inclusiv cele financiare. Am primit o solicitare din partea Ministerului să creștem procentul de la Diverse și Neprevăzute, de la 10%  la 20%, pentru că nu se știe ce se poate descoperi în timpul execuției lucrărilor. Urmează ca în aproximativ două săptămâni să intre în comisia tehnico-economică de la Minister acest proiect și, în cel mai scurt timp, să dăm drumul la procedura de licitație pentru execuția lucrărilor ca să redăm acel palat orădenilor”, a precizat primarul Florin Birta, în cadrul ședinţei Consiliului Local de la finele săptămânii trecute.

Acoperiș și fațade, refăcute

Incendiul uriaș din vara anului 2018 a distrus în totalitate acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic și planșeul peste etaj. Apa folosită la stingerea incendiului a afectat planșeele peste parter, în aripa dinspre Piața Unirii.

În anul 2020 a fost refăcut acoperișul, respectiv planşeul peste etaj, şarpanta şi învelitoarea, au fost restaurate fațadele stradale și cele din curtea interioară a palatului. De asemenea, a fost înlocuită tâmplăria exterioară, respectiv ferestrele de la nivelul etajului și podului. A fost refăcut iluminatul artistic al clădirii.

În urma înlocuirii șarpantei, pe latura din curtea interioară care conține Capela privată a Episcopului și latura de pe str. Ep. M. Pavel, a rezultat un spațiu foarte generos care se vrea amenajat ca spațiu multifuncțional.

O bună parte din etaj a fost afectat de foc și de infiltrațiile de apă cu care a fost stins incendiul. Astfel starea în care se află astăzi interioarele edificiului este mult mai proastă decât în anul 2016.

Spațiile care conțin componente artistice sunt distruse, focul și apa degradând pictura pereților și tavanelor, în sălile în care au mai rămas tavane, dar și parchetul artistic realizat cu furnir de diferite esențe și culori fiind compromis în totalitate, inclusiv stratul suport. Au fost distruse în totalitate vitraliile de pe casa scării și holul etajului, candelabrele, sobele colorate din saloane au fost afectate în diferite grade, una necesitând intervenții structurale, celelalte necesitând curățare și restaurare.

Reabilitarea interioară

În etapa actuală este cuprinsă reabilitarea interioară a palatului, inclusiv amenajarea curții interioare.

Astfel, se doreşte realizarea pardoselilor la sălile de la parter şi etaj care nu sunt realizate din parchet intarsia sau mozaic artistic. Se vor reabilita tâmplăriile uşilor interioare, se vor reface tencuielile sălilor de la parter şi etaj, se va restaura parchetul, se vor restaura tencuielile şi zugrăvelile în sălile cu componente artistice. Totodată, se vor reface instalaţiile de încălzire şi sanitare care sunt desfăcute în acest moment şi instalaţiile electrice, de curenţi slabi şi de semnalizare.

Din păcate, tavanele unicat ale sălilor dinspre Piața Unirii au căzut și vor trebui refăcute după documentarul fotografic și după releveele existente. Se vor reface zugrăvelile și tencuielile interioare, se vor restaura vitraliile și picturile artistice interioare, se va consolida planșeul de peste parter, precum și alte lucrări necesare în vederea aducerii imobilului la parametrii funcționali.

De asemenea, se va realiza reabilitarea încăperilor coroborat cu noile funcțiuni ale acestora, realizarea instalațiilor electrice, sanitare, termice, ventilație și curenți slabi, dotarea cu mobilier și echipamente.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus