Oferte locuri de munca top

Reabilitarea cladirilor private si publice, in curs de avizare interministeriala

În circuitul de avizare interministerial se află reforma legislativă prin care se creează un program multianual, cu finanțare nerambursabilă și integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuințe, ci și clădirile publice și private, inclusiv cele clasificate în riscul seismic II, a anunțat Ministerul Dezvoltării.

Reabilitarea clădirilor se va face integrat. Lucrările de intervenție asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic și asigurarea siguranței la incendiu.

Lucrările de reabilitare a circa 100 de blocuri de locuințe și a 250 de clădiri publice vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Fondurile alocate în acest sens se ridică la 217 milioane de euro.

Totodată, Ministerul Dezvoltării a anunțat că a demarat reforma reglementărilor în vigoare, a elaborat Strategia națională de reducere a riscului seismic și operaționalizează capacitatea statului pentru proiectare, licitație și execuție a lucrărilor de reabilitare seismică

”Legile și măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluții mult mai eficiente”, a declarat ministrul Cseke Attila la evenimentul organizat de Academia Română cu prilejul comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

Ministrul a precizat că va fi estimat numărul clădirilor de risc seismic I și II, pentru că nu există un astfel de registru: ”Putem stabili o prioritate a investițiilor doar pe baza unei evaluări clare a situației”.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus