Solplanet x AeroFix

Rata somajului in Uniunea Europeana s-a mentinut la 6%

Rata șomajului în Uniunea Europeană a fost de 6% în luna mai a acestui an, stabilă comparativ atât cu luna precedentă, precum și cu luna mai a anului trecut.

În zona euro, rata șomajului ajustată sezonier a fost de 6,4%, stabilă față de aprilie 2024 și în scădere de la 6,5% în mai 2023, după cum arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Este estimat că 13,20 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost șomere în mai 2024, din care 11,07 milioane în zona euro.

Comparativ cu aprilie 2024, șomajul a crescut cu 13 mii de persoane în UE și cu 38 mii de persoane în zona euro; față de mai 2023, acesta a crescut în UE cu 163 mii de persoane și în zona euro cu 3 mii de persoane.

Șomajul în rândul tinerilor

În luna mai, 2,8 milioane de tineri (sub 25 de ani) erau șomeri în UE, dintre care 2,2 milioane se aflau în zona euro.

Rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,4% în UE, în scădere față de 14,5% în aprilie 2024 și de 14,2% în zona euro, stabil față de luna precedentă.

Comparativ cu luna aprilie, șomajul în rândul tinerilor a scăzut cu 13 mii în UE, dar a crescut cu 3 mii în zona euro.

Comparativ cu mai 2023, șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 80 mii în UE și cu 32 mii în zona euro.

Șomajul pe sexe

În mai 2024, rata șomajului la femei era de 6,3% în UE, stabilă față de aprilie, iar rata șomajului la bărbați era de 5,8%, de asemenea stabilă față de luna precedentă.

În zona euro, rata șomajului la femei a fost de 6,7%, stabilă față de luna precedentă, iar rata șomajului la bărbați a fost de 6,2%, în creștere față de 6,1% în aprilie.

Estimările se bazează pe definiția standard a șomajului, utilizată la nivel global, a Organizației Internaționale a Muncii, care ia în considerare persoanele fără un loc de muncă care au căutat activ de lucru în ultimele patru săptămâni și sunt disponibili să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni.

Pentru a surprinde pe deplin situația pieței muncii, datele privind șomajul au fost completate de indicatori suplimentari precum lucrători subangajați cu fracțiune de normă, persoane care caută un loc de muncă, dar care nu sunt disponibile imediat și persoane disponibile să lucreze, dar care nu caută, publicate împreună cu datele LFS pentru primul trimestru al anului 2024.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus