Oferte locuri de munca top

Rampe de acces in blocurile de locuinte pentru persoane cu handicap

O nouă obligație pentru asociațiile de locatari sau de proprietari nu pare să fie acceptată de toate comisiile de specialitate ale Parlamentului, și nici chiar de Guvern.

Este vorba despre propunerea legislativă de facilitare a accesului persoanelor cu handicap dependente de scaunul cu rotile în clădirile de locuințe, prin construirea de rampe de acces.

Inițiatorii proiectului legislativ au propus să fie suportat costul lucrărilor din fondul de handicap alocat la bugetul de stat. Legea deja prevede că orice clădire de utilitate publică, precum și clădirile de locuit care se construiesc ori pentru care se realizează lucrări de consolidare, de reabilitare, de extindere sau de modernizare, trebuie să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Cel mai recent raport asupra proiectului este de respingere, trimis de Comisia pentru administraţie publică. Motivele pentru această decizie țin de faptul că propunerea legislativă are implicații asupra bugetului de stat și că nu se prevăd mijioacele necesare pentru acoperirea eventualelor creșteri ale cheltuielilor bugetare.

De-a lungul procedurii legislative, până în acest moment propunerea a primit patru avize favorabile. Printre acestea, Consiliul Economic și Social a propus următoarea modificare: ”Asociația de locatari sau de proprietari va fi obligată să construiască o rampă de acces la intrarea în bloc pentru persoanele cu handicap care necesită o astfel de rampă, realizarea acesteia devenind obligatorie după semnarea unui acord de finanțare cu autoritatea publică competentă”.

Întrucât spațiul alocat construirii unei rampe de acces reprezintă proprietate comună, asociația de locatari sau de proprietari este îndreptățită să ducă la bun sfârșit obligația construirii acestui mijloc de facilitare a accesului în incinta clădirii pentru persoanele cu handicap, mai propune inițiatorul.

 

 

 

 

Citiți și:

Un nou centru logistic va fi construit cu peste 10 mil euro

Proiect imobiliar in Capitala, cu locuinte, birouri si restaurante

Investitori turci pregatesc trei proiecte rezidentiale in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus