Oferte locuri de munca top

Prosumatori: Racordare la reteaua electrica, deblocata prin noi reglementari ANRE

Deblocarea activității de racordare la rețelele electrice de interes public va fi realizată prin noile reglementări ANRE.

Aceste prevederi vin în sprijinul utilizatorilor rețelelor electrice și se aplică clienţilor finali casnici, prosumatorilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice ale căror locuri de consum se racordează la rețelele electrice de joasă tensiune.

Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, în cazul în care operatorul de distribuție se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente.

Cei care vor achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice vor beneficia din partea operatorului de distribuție de rambursarea contravalorii echipamentelor respective, conform prevederilor din contractele de racordare.

De asemenea, pentru evitarea blocării procesului de racordare a producătorilor de energie electrică, a fost prelungit termenul de constituire a garanției financiare de către utilizatorii care dețin locuri de producere cu puterea aprobată pentru evacuare mai mare de 1 MW și pentru care soluția de racordare prevede lucrări de întărire.

Termenul pentru constituirea garanției financiare prevăzute în avizul tehnic de racordare a fost stabilit până la încheierea contractului de racordare, față de termenul de cel mult 3 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare.

Pregatiri pentru edificarea unor blocuri cu 12 niveluri

Această măsură are un impact pozitiv asupra producătorilor de energie electrică deoarece aceștia vor avea posibilitatea de a decide pe parcursul perioadei maxime de valabilitate a avizului tehnic de racordare, de 12 luni până la încheierea contractului de racordare, demararea proiectului fără a bloca sume importante.

Prevederile actului normativ se aplică tuturor utilizatorilor care au înregistrate cereri de racordare la operatorii de rețea la data publicării documentului în Monitorul Oficial al României, Partea I, indiferent de etapa procesului de racordare în care se regăsesc până la punerea sub tensiune finală a instalației de utilizare.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus