Solplanet x AeroFix

Puterea de cumparare: Romania si Bulgaria, mult sub media UE  

România împreună cu Bulgaria au înregistrat cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre UE.

Anul trecut cele două țări au atins un nivel mai mic cu 40% decât media UE, urmate de Polonia (34% sub media UE), conform datelor Eurostat, citate de INS.

Cel mai ridicat nivel s-a înregistrat în Danemarca (43% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (35% peste media UE) și Finlanda (25% peste media UE).

Indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii.

Pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme 143 euro în Danemarca și respectiv 60 euro în România și Bulgaria.

Indicii nivelului prețurilor pentru principalele grupe de bunuri și servicii

România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (74%) urmată de Polonia (78%), iar la polul opus se află Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (119%).

De asemenea, România are cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (72%), urmată de Bulgaria (74%).

România înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa „Recreere și cultură” (65%).

Alte țări

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (81%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (77%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (44%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (130%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (211%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (201%).

Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transport” (72%) și servicii de cazare și restaurante (52%).

Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (124%), „Transport” (125%), „Recreere și cultură“ (141%) precum și la serviciile de cazare și restaurante (152%).

Indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculați pe baza Parității Puterii de Cumpărare

România împreună cu Polonia înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, și se situează la nivelul de 80% față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2023, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 139%. Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere crescută în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă.

 

 

Sus