Oferte locuri de munca top

PSC: Dialogul dintre autorităţi şi constructori trebuie reluat

Tiberiu Andrioaiei, sectretar general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC)

Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC)

Orice intenţie de stimulare sau lansare a investiţiilor publice este binevenită.
În discursul public al autorităţilor s-a remarcat dorinţa de relansare a economiei şi s-au enunţat principii precum nevoia de consens politic şi planificare pe termen mijlociu şi lung, atunci când a venit vorba despre proiecte mari. Totuşi, într-o măsură mai mică sau mai mare, acest gen de mesaje au fost lansate permanent în spaţiul public în ultimii ani. Efectele s-au lăsat însă aşteptate, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Între timp dificultăţile cu care se confruntă sectorul de construcţii s-au accentuat: piaţa a scăzut drastic şi continuu; de la începutul crizei, firmele din construcţii se decapitalizează sever (cele care încă nu au dispărut); s-au pierdut peste 100.000 de locuri de muncă; sistemul bancar clasifică domeniul construcţiilor ca fiind riscant, “decontul” plătindu-l constructorii; tinerii nu găsesc motivaţie suficientă pentru a urma o carieră în domeniu şi, mai grav, în lipsa proiectelor mai mulţi ani la rând, firmele româneşti de construcţii nu vor mai avea ce să prezinte la capitolul “experienţă similară” atunci când vor dori să participe la licitaţii, fiind astfel dezavantajate în faţa firmelor străine. Ori, atât capitalul financiar, cel uman, cât şi cel de expertiză sunt fundamentale pentru sector, influenţându-l sistemic, pe termen lung, subliniază reprezentantul PSC.
Pe de altă parte, oportunităţile sunt imense, iar momentul este potrivit pentru o relansare economică. “Dacă în acest demers autorităţile publice vor considera util să afle şi de la firmele din construcţii – din toate subsectoarele – ce este mai important pentru a contribui la rezultate real-pozitive, noi suntem pregătiţi în orice moment pentru un dialog constructiv”, afirmă secretarul general PSC.
De altfel, exerciţiul dialogului dintre autorităţi şi reprezentanţii constructorilor s-a pierdut demult. Acum este oportună reluarea dialogului, ceea ce ar oferi un semnal extraordinar pentru toate părţile implicate, susţine domnul Andrioaiei.

Sus