Mai multe modificări legislative ce îi vizează pe prosumatori și clienții casnici au fost aduse OUG 143/2021 în cursul procesului de legiferare și au intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial
Astfel, prosumatorii pot solicita compensarea cantitativă a energiei regenerative rezultate din frânarea recuperativă.
De asemenea, în cazul clienților casnici, al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale, al întreprinderilor familiale și al instituțiilor publice care se racordează la rețeaua de joasă tensiune, operatorul de distribuție va rambursa solicitantului, într-un termen de 5 ani, contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament.
Peste 200 unitati locative noi, in autorizare intr-o zona turistica
Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție de la momentul punerii în funcțiune la valoarea rambursată clientului casnic, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice.
În cazul clienților casnici, al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale, al întreprinderilor familiale și al instituțiilor publice contravaloarea lucrărilor de racordare la rețeaua de gaze naturale, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către operatorul de distribuție până la limita valorii medii a unui racord, așa cum este ea stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE.
Solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare și de proiectare, urmând să fie despăgubit de către operatorul de distribuție până la limita contravalorii medii a unui racord.
În ambele cazuri, în valoarea medie a racordului nu vor fi incluse costurile cu refacerea infrastructurii edilitare.
Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție.
Metodologia privind compensarea cantitativă prevăzută la art. 73(1 alin. (91) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, va fi elaborată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Totodată, prosumatorii, persoane fizice, juridice și autorități ale administrației publice locale care dețin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile, precum și persoanele fizice sau juridice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt exceptați de la obligația de achiziție anuală și trimestrială de certificate verzi pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu.
Descărcați aici