Oferte locuri de munca top

Prosumatori: noi reguli de comercializare a energiei electrice

În termen de cel mult 45 de zile de la data înregistrării unei solicitări din partea prosumatorilor, operatorii de distribuție trebuie să asigure achiziționarea și montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice. Aceasta este una dintre noile modificări, intrate în vigoare, privind regulile de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparținând prosumatorilor. (document atașat la finalul articolului).

De asemenea, au fost eliminate restricțiile de compatibilitate în cazul contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile (E-SRE), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestora, impuse în cadrul programului gestionat de Administrația Fondului de Mediu, ale căror costuri sunt recunoscute în cadrul acestui program.

Aceste contoare sunt montate suplimentar față de contoarele de decontare, pentru care exista obligația de montaj gratuit pentru operatorii de distribuție.

Totodată, prosumatorii sunt obligați să asigure accesul operatorilor de distribuție ȋn instalațiile proprii, pentru asigurarea activităților de montare şi sigilare a contoarelor de măsurare a energiei electrice, inclusiv pentru activitățile ulterioare de verificare ale contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile acestora.

Citirea de către operatorii de distribuție a contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, montate în cadrul programului derulat AFM se realizează doar la cererea prosumatorului persoană fizică, ȋn baza unei convenții încheiate ȋn acest sens ȋntre operatorul de distribuție şi prosumator.

De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea suspendării de către ANRE a acreditării pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi și în cazul in care prosumatorul informează autoritatea asupra încheierii contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de centrala de E-SRE cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum si livrată ȋn rețea.

 

Descărcați aici Ordinul ANRE nr. 77/2020

 

 

 

 

Citiți și:

Peste 150 unitati locative, in pregatire in provincie

Costuri pentru lucrari de instalatii si scule profesionale

Peste 35 ha, impartite in loturi pentru locuinte individuale

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

 

Sus