Oferte locuri de munca top

Prosumatori: modificari privind avizul tehnic de racordare

O nouă excepție va fi introdusă în cadrul procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor.

Un nou proiect de act normativ prevede o excepție de la regulile dispuse de procedura curentă, care nu prevăd emiterea avizuluui tehnic de racordare (ATR) sau cele care nu prevăd emiterea ATR anterior realizării instalației de producere a energiei electrice. Aceasta în cazul prosumatorilor care accesează programele de finanţare privind instalarea de centrale electrice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

Astfel, operatorul de distribuție va emite avizul tehnic de racordare înainte de realizarea instalației de producere a energiei electrice.

Hala industriala, cu peste 4 mii mp scd, in pregatire in provincie

Conform Ghidului de finanțare a  întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în vigoare, beneficiarii programului de finanțare au obligația de a introduce ATR în aplicaţia informatică prin care este gestionat programul de finanțare, fapt care implică obținerea avizului de către aceștia.

De asemenea, din etapele aferente procedurii de derulare a programului de finanțare reiese că obținerea ATR este necesară înainte de realizarea instalației de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

În ceea ce privește emiterea ATR de către operatorii de distribuție în cadrul procesului de racordare, prevederile Procedurii în vigoare stabilesc următoarele reguli aplicabile în funcție de solicitarea prosumatorului:

  • racordarea unui loc de consum și de producere nou – se emite ATR înainte de realizarea instalației de utilizare care include instalația de producere a energiei electrice;
  • racordarea de instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile la locuri de consum existente:
  • se actualizează certificatul de racordare și nu se emite ATR, în cazul în care nu sunt necesare lucrări de modificare a instalațiilor din amonte de punctul de delimitare;
  • se emite ATR, dar după realizarea instalației de producere a energiei electrice, în cazul în care sunt necesare lucrări de modificare a instalațiilor din amonte de punctul de delimitare.

Peste 17 mii mp de noi spatii de depozitare si birouri, investitie a unui retailer

Având acestea în vedere, este necesară introducerea unei prevederi prin care prosumatorii care accesează programe de finanţare privind instalarea de centrale electrice pentru producerea de energie electrică să aplice dispozițiile actelor normative specifice programelor de finanţare respective.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus
Translate »