Oferte locuri de munca top

Propunere de plafonare a pretului la gaze naturale si electricitate

Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică ar putea fi plafonate pentru o perioada de cel puțin 6 luni de zile, dacă propunerea înaintată de mai mulți senatori și deputați PSD va fi votată de Senat, Camera Deputaților și promulgată de președintele României.

Noul proiect legislativ include și măsuri pentru furnizori, legate de modalități de finanțare a pierderilor ce vor fi generate.

În prezent, acest proiect este înregistrat la Senat spre dezbatere.

Soluțiile vizează reducerea poverii unor facturi rezultate printr-o creștere artificială a prețurilor.

Mai exact, este propusă plafonarea prețurilor pentru gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici la nivelul mediu al ultimelor şase luni anterioare intrării în vigoare a propunerii, pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Plafonarea ar urma să fie stabilită prin Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a propunerii legislative.

Totodată, în vederea asigurării resurselor financiare necesare compensării pierderilor înregistrate de furnizori și pentru compensarea cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici, Ministerul Energiei va constitui un Fond național.

Fondul se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale, precum și de la bugetul de stat.

Cum și de ce cresc prețurile la gaze naturale si energie electrică

Senatorii și deputații PSD arată faptul că prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni ale acestui an cu aproximativ 24%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În ultimele două luni însă, ritmul de creștere s-a accentuat astfel încât, în prezent, există furnizori care au crescut prețul cu până la 65%, existând situații punctuale în care facturile s-au dublat printr-o simplă notificare a clienților în acest sens.

În condițiile în care prețul mediu al cantităților de energie electrică tranzacționate a cunoscut o creştere spectaculoasă, de la 120.24 lei/MWh, media lunii mai 2020 (reprezentând totodată și minimul înregistrat anul trecut), la 284,32 lei/MWh in decembrie 2020 (reprezentând maximul înregistrat anul trecut), în primele 6 luni ale acestui an prețurile au continuat să crească galopant, astfel încât prețul mediul al lunii iunie s-a situat la 378,82 lei/MWh.

Creșterea abruptă de preț survenită în primele 6 luni ale anului s-a accentuat in lunile iulie și august. In prezent, energia electrică se tranzacționează la prețuri mult mai mari decât media de până acum, înregistrându-se tranzacții care pentru luna august și trimestru IV din 2021 ajung la prețuri record de peste 500 de lei/MWh.

Mai mult decât atât, în actualul context de piață, prețul mediu al cantităților de energie electrică tranzacționate pe piețele la termen pentru livrare în anul 2022 se înscrie în acelaşi trend, prețurile situându-se între 400 lei/Mwh și 500 lei/MWh.

În ceea ce priveşte gazele naturale, începând cu data de 1 iulie 2020 prețurile reglementate la clienții casnici au fost eliminate.

Începând cu această data, evoluția prețului gazelor naturale tranzacționate pe piețele centralizate a fost una crescătoare, prețul mediu ponderat crescând în anul 2021 cu circa 88.6% față de 2020. Astfel, în intervalul iulie 2020- august 2021 prețul mediu ponderat a crescut de 3.6 ori.

Unul dintre factorii decisivi în creșterea prețului gazelor naturale din România îl reprezintă evoluția prețurilor înregistrate pe platforma CEGH Austria, cea mai mare platformă bursieră de gaze naturale apropiată geografic de România.

Începând cu luna ianuarie 2021, prețurile de tranzacționare pe această platformă bursieră au crescut constant, astfel încât prețul înregistrat în luna iulie 2021 era mai mare cu 86% decât cel din ianuarie.

Ritmul ascendent s-a menținut și în luna august 2021, platformele bursiere înregistrând cele mai mari prețuri din ultimele 24 de luni.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus