Oferte locuri de munca top

Propunere: Asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii proiectelor europene

Statul ar putea să acorde sprijin pentru finalizarea proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin asigurarea de la bugetul de stat a contribuției publice naționale. Asta dacă va fi votată propunerea legislativă în acest sens, înaintată spre dezbatere în Parlament de mai mulți senatori și deputați PSD .

Sprijinul financiar ar urma să fie acordat pentru plata contribuției proprii a beneficiarilor ordonatori de credite ai bugetului local. Inițiatorii susțin că în lipsa unui astfel de sprijin, aceste investiții nu pot fi încheiate, existând astfel pericolul dezangajării finanțării europene.

Cofinanțarea publică ar fi asigurată astfel de stat, iar criteriile de acordare ar fi stabilite prin norme metodologice.

Cat costa betoanele in estul tarii

Inițiatorii noului proiect legislativ mai susțin că legislația curentă îi dezavantajează pe beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului local, în sensul că aceştia, în afara veniturilor proprii, foarte reduse în cazul unităților administrativ-teritoriale din regiunile mai puțin dezvoltate, nu pot decât să contracteze finanțări rambursabile. Împrumuturile depind, însă, de capacitatea financiară a beneficiarilor.

Ca urmare, mulți beneficiari, deşi nu au un grad de îndatorare ridicat, nu pot accesa împrumuturi pentru finanțarea contribuției publice.

Mai mult, astfel de împrumuturi afectează posibilitățile respectivelor UAT-uri de a propune proiecte pentru perioada de programare 2021-2027, cu impact negativ asupra perspectivelor de dezvoltare și modernizare a localităților.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

 

Sus