Oferte locuri de munca top

Proiectul Spitalului Regional de Urgenta Iasi, finantat cu 250 mil euro

Urmează să fie semnat contractul de finanțare din partea Băncii Europene de Investiții pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași.

Suma care va fi împrumutată de statul român se ridică la 250 milioane de lei, conform unui memorandum aprobat de către Guvern

Proiectul are o valoare totală de 420,9 milioane de euro, din care împrumutul va acoperi aproape 60% din costul net aferent, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului ce vor fi asigurate de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Noul Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă.

Clădirea va avea 7 niveluri, cu două etaje la subsol ce vor cuprinde și o parcare.

Partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament.

Proiectul prevede și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe, etc.

Realizarea Spitalul Regional de Urgență Iași face parte din investițiile pe care le are în vedere Guvernul în ceea ce privește crearea unei rețele de opt spitale strategice, iar primele pentru care se fac demersuri sunt cele din Iași, Cluj și Craiova.

Durata de realizare a proiectului este de 7 ani.

În total, Ministerul Sănătății are în plan construirea a trei spitale regionale în Iași, Cluj și Craiova. Investițiile vor fi susținute din fonduri europene nerambusabile atât în cadrul exercițiului financiar actual, cât și din exercițiul viitor 2021 – 2027. Alocarea financiară din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021- 2027) pentru cele trei spitale regionale este estimată la 500 milioane euro, în condițiile în care costul acestor investiții se ridică la 1,64 miliarde euro, iar suma solicitată de Ministerul Sănătății în acest sens în cadrul programului operațional este de circa 700 milioane euro.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus