Oferte locuri de munca top

Proiectul OUG privind salariul minim in constructii, scos de pe ordinea de zi a Guvernului

Proiectul de OUG ce includea și stabilirea salariului minim brut garantat în sectorul construcțiilor a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a spus:

”Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea.

Cu toții şi mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru şi nu sunt de acord cu acest lucru. Nici un salariu minim net nu trebuie să scadă.

Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”.

Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS.

Guvernul ia în considerare importanța realizării proiectelor de investiţii publice şi private, precum și faptul că sectorul se confruntă cu dificultăți legate de asigurarea cu forță de muncă specializată.

Proiect de ordonanță de urgență propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul constucțiilor să fie majorat la 4.500 lei lunar. Aceasta reprezintă o creștere de 12,5%, față de nivelul actual de 4.000 lei.

În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar potrivit propunerilor tariful orar va fi de 27,218 lei/oră

pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Proiect pentru edificarea unui nou mare centru comercial

Proiectul, retras de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, includea și abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale a sumei de 200 lei, pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în baza contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu și care se încadrează în condițiile reglementate la instituirea facilităților fiscale.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 348.961 de salariați.

De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.500 lei vor beneficia un număr de aproximativ 417.513 salariați.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus