Oferte locuri de munca top

Proiectul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iasi va fi redimensionat

Proiectul de construire a Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași este susținut de PSD, ”dimensionat însă nevoilor pacienților din Moldova”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alături de secretarul de stat Alexandru Rogobete, aceștia s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și au căzut de acord că Moldova are nevoie de un Institut de Boli Cardiovasculare, ”însă acesta, trebuie sa fie dimensionat în așa fel încât să răspundă nevoilor cetățenilor și condițiilor de finanțare din Fonduri Europene”.

Autoritățile ieșene au evaluat proiectul la 1,76 miliarde de lei (cu TVA), mult peste cel similar din București. Institutul de Medicină Cardiovasculară din București are un buget de 788,9 milioane de lei (fără TVA).

Suma prea mare cerută de ieșeni nu s-a încadrat în limita pentru a obține finanțare prin PNRR.

Ca urmare, dacă vor dori să acceseze finanțare prin fonduri europene sau împrumuturi externe, autoritățile vor trebui să redimensioneze proiectul.

Contract estimat la aproape 13 mil euro primeste o singura oferta

Aceștia și-au susținut inițial proiectul afirmând că la viitorul Spital Regional de Urgență costul ar fi de 1.972 euro/mp, iar la IRMC de 1940,37 euro/mp.

Ministrul Sănătății a declarat că ”va sprijini dezvoltarea institutului, care de altfel se află în subordinea sa, iar Consiliul Județean va întreprinde demersurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului acestuia și transferul terenului către Ministerul Sănătății.

Buna-credință și interesul pentru pacienți, care nu au culoare politică, este abordarea corectă pe care Ministerul Sănătății o urmează cu consecvență în ultimii doi ani”.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus