Solplanet x AeroFix

Proiecte de peste 40 miliarde euro pentru căile de transport din Qatar

Dusk_at_the_Pearl_Qatar_(6279825109)Qatarul va promova in perioada urmatoare proiecte de transport in valoare de peste 40 miliarde USD. Printre acestea se numara extinderea Portului Hamad, construirea retelei metroului din Doha si respectiv a trenului de pasageri si de marfuri de lunga distanta, inclusiv programul de construire a altor autostrazi.

La cea de-a 4-a editie a Forumului anual de Transport din Qatar s-a mentionat ca prima faza a mega-proiectului de crestere a capacitatii de manipulare a portului Hamad din Doha, pana in 2020, la 6 mil TEU, care implica instalarea de noi blocuri prefabricate, se preconizeaza a demara la finele lui 2016, transmite domnul Neagu Gheorghita, consilier economic la biroul român de comert exterior din Doha.

Au fost relevate, in premiera, planurile a doua terminale de containere aditionale, in Portul Hamad, care ar urma sa-i ridice capacitatea de manipulare la 6 milioane TEU-uri, proiect in valoare de 27 mld RQ (7,3 miliarde USD).

Unul dintre reperele Forumului l-a constituit dezvaluirea planurilor extinderii aeroportului Hamad International, in valoare de 8 miliarde USD. Directorul de proiect din Comitetul Director NDIA Peter Daley a prezentat graficul procurarilor de materiale, impreuna cu descrierea scopului proiectului, care include extinderea cladirii terminalului principal si ale terminalelor D si E.

Seful serviciului de livrari din cadrul Qatar Rail, Andrew Tailor a informat in cadrul Forumului asupra planului integrat de transport al Qatarului, in valoare de 20 miliarde USD.

In cadrul proiectului metroului sunt folosite 21 de utilaje de mare capacitate care au forat deja 50 km de galerii. Un numar de 26.000 de muncitori lucreaza in cadrul proiectului, ceea ce echivaleaza cu peste 78 milioane  ore/om lucrate pana la finele lunii august crt.

Lucrarile la schema tramvaiului de la Lusail sunt si mai avansate, cu 4/5 dintre statii finalizate, in timp ce licitatia pentru designul si construirea primei faze a liniei feroviare de marfuri si pasageri, de lunga distanta, urmeaza a fi remis contractorilor la inceputul anului viitor.

Pe partea de autostrazi, Nasser Al-Kuwari, managerul departamentului proiectului autostrazi din cadrul Ashghal (Autoritatea pentru Lucrari Publice) a trecut in revista programul de constructie autostrazi, in valoare de 40 mld RQ (10,8 miliardel USD).

Au fost deja alocate 43 de contracte majore in cadrul amplului program, care implica construirea a 1.000 km de strazi noi si modernizate, a 240 intersectii (noduri rutiere) si a 360 de poduri.

Un numar de 15 contracte sunt de asemenea lansate sau in curs de pregatire, altele 23 aflandu-se in faza de planificare.

Sus