Oferte locuri de munca top

Proiecte de 7 mld euro pentru Bucuresti, propuse spre finantare

Nicușor Dan, primarul Bucurestiului

Bucureştiul concentrează o parte importantă din dezvoltarea economică a României şi este nevoie să o stimulăm, consideră primarul Nicușor Dan, care cere pentru Capitală o alocare substanţială din fondurile PNRR – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. pentru Bucureşti.

Proiectele de investiții pe care Primăria Municipiului Bucureşti și le-a propus vizează mobilitate (trafic), protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială.

Primăria Capitalei a depus către Ministerul Fondurilor Europene proiecte care însumează 7 miliarde de euro.

Proiectul cel mai important pe care îl propune Capitala este metroul de suprafaţă. De asemenea, propune şi modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai.

Un alt proiect consistent este pentru realizarea de piste de biciclişti în zona metropolitană.

”Subliniez că mare parte din proiectele pe care le depunem pe mobilitate vizează nu numai Bucureştiul, ci întreaga zonă metropolitană şi avem o comunicare foarte bună cu Consiliul Judeţean Ilfov”, a spus primarul Nicușor Dan.

Proiectele pentru termoficare însumează 1 miliard de euro.

Se referă atât la modernizarea reţelei, atât principală cât şi secundară, precum și la digitalizarea sistemului de termoficare. Proiectele vizează reţeaua de transport şi distribuţie, dar şi contorizarea inteligentă la beneficiar.

Proiectele propuse pentru protecţia mediului însumează 900 de milioane de euro.

Cel mai mare proiect se numeşte „Plămâni verzi pentru Bucureşti” şi vizează amenajarea multor spaţii verzi care în momentul de faţă sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, dar care nu sunt amenajate. Şi, de asemenea, plantări de copaci.

În cadrul acestui proiect sunt incluse Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii, salba de lacuri din nordul Bucureştiului.

Un alt proiect de mediu vizează gestionarea deşeurilor. Sectoarele au atribuţii în ceea ce priveşte colectarea, selectarea, iar Primăria Capitalei are atribuţii în ceea ce înseamnă tratarea deşeurilor.

Un proiect important, de o valoare mai redusă comparativ cu celelalte, este registrul spaţiilor verzi, ”pentru ca să avem odată pentru totdeauna evidenţa spaţiilor verzi şi să nu le mai pierdem fie prin retrocedare, fie prin construire”, a subliniat Nicușor Dan.

Proiectele de investiții din domeniul infrastructurii de sănătate vizează extinderea şi construirea de noi corpuri pentru spitalele existente. Mai sunt prevăzute obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.

Primăria Municipiului București a propus spre finanțare proiecte sociale ce vizează realizarea de creşe, construirea de locuinţe sociale şi o reţea de servicii sociale pentru victimele violenţei domestice.

PMB are și un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic, clădiri publice care sunt emblematice pentru Bucureşti.

Un proiect la care primarul Nicușor Dan spune că ţine foarte mult, apărut în spaţiul public în anul 2000 şi pe care l-a preluat în toate cele trei campanii electorale pe care le-a desfăşurat este „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”.

Asta înseamnă pe de o parte amenajarea cursului râului Dâmboviţa, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională, și pe de altă parte, crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie. Nicușor Dan vrea să facă din Bucureşti un centru regional în aceste domenii, astfel încât un IT-ist care poate să trăiască pe acelaşi salariu la Bucureşti, la Barcelona sau în California să fie tentat să aleagă Bucureştiul.

Primăria Municipiului București are datorii de 2,5 miliarde lei şi de aceea nu poate să aloce bani din bugetul public pentru mari lucrări de investiţii în anul 2021.

În schimb, va fi făcut un ”efort susţinut în următoarele luni pentru a scrie studii de fezabilitate astfel încât proiectele să poată să fie depuse în integralitatea lor când ministerul ne va cere”, a precizat primarul Nicușor Dan.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus