Solplanet x AeroFix

Proiectarea de arhitectura, suprareglementata

O petiție online împotriva proiectului de certificare a operatorilor economici care desfașoară activități de activități de construcții, proiectare și consultanță a fost inițiată de arhitecții nemulțumiti de acest demers. Ei reclamă că printr-o astfel de inițiativă proiectarea de arhitectură va fi suprareglementată.

Cu toate că în textul petiției se afirma inițial că ar fi un proiect al Ministerului Dezvoltării, totuși ulterior această mențiune a fost eliminată fiind infirmată informația.

Dacă ar fi aprobată forma din schița proiectului de Hotărâre de Guvern, care a ajuns pe rețelele sociale, aceasta ar genera restrângerea ofertei de proiectare, ceea ce este anticoncurențial, susține Monica Iacovenco, autoarea petiției.

În același timp, această formă a proiectului nu este asumată de Ordinul Arhitecților din România. Alexandra Stoica, purtător de cuvânt al OAR, spune că în principiu introducerea certificării nu este o surpriză pentru că obligativitatea ei a fost introdusă prin lege în urmă cu ceva timp. În plus, în acordul semnat anul trecut de Guvern cu Federația Patronatelor din Construcții este prins și acest punct al introducerii certificării tehnico-economice. Dar, mai spune doamna Stoica, urmează să fie stabilită forma acestui proiect, criteriile, calendarul de introducere, proiectul trebuind să treacă și prin consultare publică.

În ceea ce privește forma proiectului de HG, care circulă pe rețelele de socializare, aceasta propune o certificare „primară” și o certificare „calificată”, se arată în textul petiției online. Pentru a avea acces la anumite categorii de proiecte de importanță mai mare, firmele de proiectare ar urma să fie și ele clasificate pe baza unor criterii. Majoritatea firmelor de proiectare de arhitectură sunt firme mici, care nu vor avea acces la certificarea calificată. Se descurajează și intrarea pe piață a companiilor straine, care vor mai avea de înfruntat încă un proces birocratic pentru a intra pe piață. Un BIA va putea proiecta doar constructii de categoria D sau C < 150.000 euro (valoare de investiție).

Certificarea pe specialități va afecta calitatea proiectării

Arhitecții se tem că firmele de proiectare nu vor mai putea contracta proiectare generală decât dacă se certifică pe toate specialitățile. Iar pentru subcontractarea specialităților criteriul va fi din nou existența certificării necesare, nu compatibilitatea cu echipele de specialitate. Cel mai clar efect – coordonarea defectuoasă a specialităților, susține autoarea petiției.

Certificarea firmelor nu este o garanție a calității proiectului

Criteriile economice pentru accederea la o treaptă superioară de calificare a firmei nu spun nimic despre calitatea proiectului și abilitățile proiectantului, ci despre abilitățile manageriale ale șefului. Atribuirea unei lucrări importante pe bază de concurs de arhitectură are șanse mult mai mari să producă un proiect de calitate decat atribuirea pe bază de cifră de afaceri. Controlul Calității se face oricum pornind de la exigențele de proiectare.

Certificarea firmelor nu rezolva probleme interne ale breslei

Ba dimpotrivă, susține Monica Iacovenco. Criteriile economice vor lăsa fără certificare exact firmele deținute de arhitecți și ingineri. Cele care promovează rele practici sunt deja înfloritoare, deci își vor permite certificarea.

Asigurările profesionale nu vor mai acoperi prejudiciile

Firme certificate separat pe specialități înseamnă și asigurări separate pe specialități. Cu șansele ridicate de coordonare defectuoasă a proiectelor despre care vorbeam mai sus, asiguratorii vor găsi portițe de a responsabiliza celelalte specialități pentru eventualele prejudicii, făra a acorda în fapt despăgubirile.

 

Descarcati aici forma proiectului de HG, disponibila pe retelele de socializare

 

 

 

 

Citiți și:

15 ha pentru un amplu proiect industrial

Proiect cu 500 de apartamente asteapta cumparator sau partener 

Construirea unor blocuri cu 16 niveluri va incepe in vara

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Un comentariu;

  1. Marius Gaitan said:

    Consider ca este aberant sa se ingradeasca dreptul de practica pentru specialisti si NU SUNT DE ACORD cu orice reglementare de acest fel. Un inginer sau un arhitect a obtinut o diploma universitara care certifica faptul ca are cunostintele necesare pentru practicarea meseriei. Personal consider ca a se introduce alte forme de re-certificare este abuziv si impotriva bunului simt. Aceste „filtre sociale” conduc doar la sifonarea unor bani catre anumite buzunare si creaza noi criterii de eligibilitate aberante pentru realizarea contractelor de constructii. Desi actualul sistem este gresit gandit, deoarece raspunde la intrebarea CINE va realiza un obiectiv de constructii (creand posibilitatea utilizarii unor criterii de eligibilitate subiective, utilizate de cele mai multe ori abuziv si selectarea unor contractori dubiosi) in loc sa raspunda la intrebarea CE obiectiv se va face, concentrandu-se pe calitatea tehnica si functionala a obiectivului realizat (evident cu impunerea unor garantii pentru executie), lasand astfel piata libera pentru exercitarea concurentei.

Sus