Oferte locuri de munca top

Proiect european premiat in cadrul Europa Nostra

Proiectul de reabilitare a frescelor Bisericii Dragomirna a luat premiul cel mare in competitia Europa Nostra la categoria „Conservare” si premiul de popularitate in aceeasi competitie, informeaza MDRAP.
Principalul obiectiv al proiectului a fost restaurarea si conservarea picturilor murale care decoreaza altarul si naosul bisericii „Pogorarea Sfantului Duh”. Frescele au fost curatate, consolidate si stabilizate, corectandu¬-se interventiile anterioare.
„Juriul a fost profund impresionat de nivelul inalt de profesionalism in restaurarea si conservarea complexa a acestei lucrari de arta, ce acopera 900 mp de suprafata murala. (…) Restauratorii au urmarit si respectat tehnica picturii, folosind materiale traditionale, reversibile, iar patina originala si starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservata”, potrivit reprezentantilor Europa Nostra.
Proiectul „Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurii conexe la Manastirea Dragomirna” s-a desfasurat in perioada 2009-2011 si a avut o valoare de 26,7 milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Premiile UE Europa Nostra celebreaza excelenta in domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai inalte competente si standarde de conservare si restaurare. Premiile sunt finantate prin Programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene cu investitii aproape 40 de milioane de euro in ultimii 7 ani.
Pentru perioada 2014-2020 proiectele de patrimoniu cultural vor fi sustinute prin programul „Europa Creativa”, program care a primit un buget de 1,5 miliarde de euro.

Sus