Oferte locuri de munca top

Programul Anghel Saligny, promovat in judete

Mircea Abrudean, secretarul adjunct general al Guvernului, a prezentat autorităților din județele Iași, Vrancea și Tulcea, oportunitățile create de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Sesiunea de proiecte pe anul 2021, care va începe pe data de 15 septembrie, are în vedere finanțarea investițiilor pentru drumuri, apă, canalizare și gaze naturale.

Programul de investiţii “Anghel Saligny” va avea un buget de 50 de miliarde de lei până în 2028. Acesta urmează să fie aprobat cât de curând de Guvern prin Ordonanță de Urgență. Ulterior, în termen de 10 zile vor apărea normele metodologice de aplicare, în care vor fi detaliate criteriile de prioritizare și condițiile de eligibilitate a cheltuielilor.

Solicitările de finanţare se vor putea depune în format electronic, cu semnătură digitală,  în termen de 30 de zile de la deschiderea programului.

Secretarul general adjunct al Guvernului a anunţat că în aproximativ două săptămâni vor fi reluate plățile prin PNDL, plăți ce au fost suspendate la jumătatea lunii iunie din cauza lipsei de fonduri.

Iași

La dezbatere au luat parte Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, prefectul Marian Grigoraş, deputatul Alexandru Muraru, primarul Mihai Chirica şi reprezentanţi ai unităților administrativ-teritoriale din judeţ.

Mircea Abrudean a oferit informații şi despre PNRR, punând accent pe oportunitățile de finanțare pentru digitalizare, eficiență energetică şi energie verde.

„Cu fiecare ocazie le reamintesc tuturor reprezentanților comunităților locale nevoia de a-și prioritiza proiectele și de a oferi cetățenilor județului nostru asfalt, apă, gaz și canalizare. Le oferim tot sprijinul necesar și această abordare o avem și în cadrul  Consiliului Județean Iași: proiecte prioritare pentru dezvoltarea județului nostru”, a spus preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Vrancea

La ședința cu tema Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” au mai participat primarii din județul Vrancea, prefectul Gheorghiță Berbece, subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare.

Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, a declarat că: ”Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» este una dintre temele importante care circulă în spațiul public în prezent și care ne interesează, în calitate de reprezentanți ai administrației publice locale și județene, în perspectiva dezvoltării pe care o dorim pentru județul Vrancea în următorii ani. Mesajul meu către edili este acela de a depune proiecte, pentru că acest program major este dedicat investițiilor publice în drumuri, apă, canalizare și gaze”.

Mircea Abrudean a spus: ”Îndemnul meu este să revedeți proiectele depuse la CNI, probabil devizele depuse vor trebui actualizate pentru că au crescut foarte mult prețurile materialelor, să fiți pregătiți cu proiectele pentru a fi depuse prin PNI, pentru că acest program va prelua la finanțare toată partea de infrastructură. Pe CNI nu vor rămâne decât proiectele de infrastructură în primă urgență, care sunt în diferite etape. CNI va finanța doar subprogramele cultural, social, sănătate, sport, educație (grădinițe, creșe, dispensare, săli de sport, case de cultură). PNI este singura variantă de dezvoltare a infrastructurii, prin investiții masive în proiecte publice”, a afirmat Mircea Abrudean.

În cadrul întâlnirii a avut loc și o dezbatere, primarii prezenți având posibilitatea să adreseze întrebări reprezentantului Guvernului și au primit răspunsuri cu privire la modul de derulare a investițiilor.

Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat la dezbaterea publică a proiectului referitor la „Planul Național de Investiții Anghel Saligny“.

De asemenea, s-a discutat despre Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea legislației achizițiilor publice, dar și despre modificări ale legislației energiei.

Proiectul a fost prezentat primarilor din județul Tulcea de către Secretarul General adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.

În acest sens, reprezentantul Guvernului a vorbit despre calendarul depunerii proiectelor ce vor putea fi finanțate prin Planul Național de Investiții, insistând asupra faptului că prioritate vor avea proiectele de infrastructură.

Tot în cadrul discuțiilor, Mircea Abrudean a adus în discuție și PNRR, insistând asupra oportunităților de finanțare pentru digitalizare, eficiență energetică, energie verde.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

 

 

Sus