Oferte locuri de munca top

Programul Anghel Saligny: miza politica de 50 mld lei

Negocierile pentru împărțirea mizei de 50 miliarde de lei a programului Anghel Saligny par să nu fi decurs favorabil pentru toate părțile. Astăzi birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate pentru a stabili calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură depusă vineri noaptea de către parlamentarii USR PLUS şi AUR. Tot astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, se întâlnește la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Câțu pentru a discuta situația apărută.

Programul Anghel Saligny, prin care vor fi alocate 50 miliarde de lei pentru investiții în realizarea și reabilitarea rețelelor de apă, canalizare, gaz și modernizarea drumurilor județene și comunale, a fost aprobat la sfârșitul săptămânii trecute, în ciuda faptului că la ședință nu au fost prezenți miniștrii USR.

USR-PLUS nu are foarte mulți primari și ca urmare nu ar putea obține fonduri prea mari prin programul Anghel Saligny.

Ce include Programul Anghel Saligny

Conform ministrului Dezvoltării, Cseke Attila (ministru propus de UDMR), investițiile incluse în Program sunt vitale, asigură accesul cetățenilor la unele servicii publice de bază. 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare, iar 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze.

Totodată, 29% din localități nu dispun de rețea de apă și 57% de rețea de canalizare în condițiile în care o problemă des amintită este lipsa toaletelor din școlile rurale.

Mai exact, autoritățile locale vor putea accesa fondurile disponibile, digital, în mod transparent, printr-o aplicație pusă la dispoziție recent de către Ministerul Dezvoltării. ”Prevederile actului normativ care reglementează acest program au fost îmbunătățite în ultima perioadă când propunerea a fost supusă dezbaterii publice”, a mai adăugat ministrul.

Platforma va cuprinde toate informaţiile publice despre fiecare proiect: finanţarea asigurată fiecărui proiect, termenele de execuţie, executantul lucrării, stadiul lucrării, stadiul execuţiei tehnice, respectiv financiare.

Totodată, programul conține unele garanții privind durabilitatea investițiilor realizate din bani publici.

Astfel, drumurile pot fi reabilitate doar dacă în localitate a fost deja construită o rețea de apă și canalizare, evitând astfel distrugerea drumurilor noi, pentru a amplasa țevile necesare acestor construcții.

Ministrul a mai explicat: „Se pot finanţa acele proiecte, care nu sunt incluse în finanţări europene sau în alte tipuri de finanţări, eventual naţionale şi am să fac câteva observaţii, respectiv să vă prezint câteva dintre reglementările acestui act normativ. (…) Se va lucra pe baza standardelor de cost, acolo unde există standardele de cost europene pe finanţări europene, vom aproba standardele de cost pe această finanţare, pe aceste limite folosite în proiectele cu finanţare europeană. Avem asemenea standarde de cost pe finanţări europene la lucrările de reţele de apă, de canalizare, respectiv de introducere de racordare a gazelor naturale”.

De asemenea, nu vor putea fi finanțate obiectivele de investiții care au contracte încheiate prin PNDL1 și PNDL 0, cu grad de execuție 0 la data intrării în vigoare a noului Program.

„În situația în care beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanțare în doi ani de la aprobarea obiectivului de investiții, vor fi scoși de pe lista de investiții. În cazul în care, în termen de trei ani de la aprobarea obiectivului de investiții, nu începe procedura de achiziție publică, de asemenea obiectivul de investiții va fi scos de la finanțare”, a mai spus ministrul.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus