Oferte locuri de munca top

Programul Anghel Saligny ar putea destrama coalitia

Programul național de investiții „Anghel Saligny”, propus de premierul Florin Cîțu, provoacă tensiuni în rândul coaliției politice majoritare, punând în pericol chiar existența acestei coaliții.

După demiterea ministrului de Justiție, Stelian Ion, care nu a emis avizul juridic pentru proiectul „Anghel Saligny”, liderii coaliției parlamentare PNL – USR PLUS s-au acuzat reciproc de interese obscure legate de programul de 50 de miliarde de lei.

Liderii USR PLUS au anunțat că vor susține o moțiune de cenzură împotriva șefului Executivului.

USR retrage sprijinul politic acordat premierului Cîțu

Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a declarat că retrage sprijinul politic acordat premierului Cîțu. El susține că Florin Cîțu ”a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.”

Mai mult decât atât, Barna afirmă: „Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.”

Dan Barna subliniază: „cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin. Florin Cîțu trebuie să plece.”

Liderul politic a adăugat că: ”USR susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața românilor mai bună. În forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și al toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea.”

Reacția vine după ce ministrul Justiției Stelian Ion, care este în continuare propunerea partidului pentru ministerul pe care l-a condus, a fost demis de premier.

În cadrul partidului, Comitetul Politic se va întruni în data de 11 septembrie, pentru a discuta problemele apărute.

Florin Cîțu: USR –PLUS nu are foarte multi primari și nu înțelege prioritatea zero a investițiilor în România.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat: ”Doar pentru că colegii noștri de coaliție de la USR-PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum această decizie. Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a asumat acest proiect de investiții care nu este PNDL 3, este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani. Voi propune un ministru interimar care va înțelege prioritatea zero a investițiilor în România.”

El a subliniat: „Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat!”

Ședința de Guvern din data de 1 septembrie 2021 a fost suspendată deoarece premierului Florin Cîțu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus