Oferte locuri de munca top

Prognoze: Leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni

Aproape toți analiștii financiari sunt de părere că leul se va deprecia în comparație cu moneda euro în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, 88% dintre participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România cred acest lucru.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9818 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0465 lei/euro. Ambele valori anticipate înregistrează o corecție față de exercițiul din luna iulie.

Adrian Codirlașu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, a declarat: “Pe fondul datelor macroeconomice pozitive înregistrate in luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creștere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere, cât și componenta sa de anticipații rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipații de decelerare a economiei în următoarea perioadă. Anticipațiile inflaționiste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanții estimând însă că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni.”

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 5,9%.

Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022, a crescut la 4,1%.

A fost autorizata construirea de cladiri cu peste 8 mii sc

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania a crescut la valoarea de 45,6 puncte. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,1 puncte a componentei de anticipații.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.

Indicatorul de Încredere Marcoeconomică reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul poate avea valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Sus