Oferte locuri de munca top

Prognoze: Leul se va deprecia in continuare

Leul se va deprecia în următoarele 12 luni consideră majoritatea analiștilor financiari.

Mai exact, 90% din participanții la sondajul realizat luna trecută de Asociația CFA România consideră acest lucru.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9953 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0528 lei pentru un euro.

“După patru luni de creșteri consecutive, componenta de anticipații a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecție. Consistent cu această corecție, și valoarea de creștere economică anticipată pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodată, sondajul confirmă ancorarea anticipațiilor de continuare a procesului dezinflaționist, rata anticipată a inflației scăzând la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni” a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA Romania.

Prețurile locuințelor

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 65% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.

45% dintre participanți anticipează o stabilitate a prețurilor locuințelor, în timp ce același procent de 45% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

Turn cu 33 de niveluri, in pregatire

Indicatori financiari

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă și s-a situat la valoarea medie de 8,13%.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor este de 5,1%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,8%.

Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 52% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus