Oferte locuri de munca top

Prognoze: Cursul valutar si inflatia in lunile urmatoare

Majoritatea analiștilor financiari anticipează o depreciere a leului in următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Mai exact, trei sferturi dintre participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România în luna decembrie a anului trecut fac această prognoză.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni este 5,0636 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus usor față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,27%.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, a declarat:

„Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veștilor bune cu privire la reducerea ratei inflației venite din economiile dezvoltate și, implicit, a unor anticipații de majorări mai puțin agresive ale ratelor de dobândă pentru principalele monede (USD si EUR).

Și în România inflația probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 și intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipatiilor participantilor la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023”.

Noua centrala fotovoltaica, cu puterea de 63 MWp

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,1%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut usor față de exercițiul anterior la 1,7%.

Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus