Oferte locuri de munca top

Prognoze: cursul valutar, inflatia si preturile locuintelor

Majoritatea analiștilor financiari anticipează o depreciere a leului în comparație cu moneda euro în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Așa cred peste 80% dintre participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România luna trecută.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o majorare față de exercițiul din luna august.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, a declarat: “Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. Anticipațiile inflaționiste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflației să scadă sub 10% incepând cu luna octombrie 2023.”

Cine castiga un contract rutier de peste 19 milioane de euro

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 34,7 puncte. Această situație s-a datorat scăderii, cu 12,5 puncte a componentei de anticipații și cu 8 puncte a componentei de condiții curente.

În jur de 72% dintre participanții la sondaj anticipează scăderea prețurilor proprietăților rezidențiale din marile orașe, în timp ce 78% dintre participanți (valoare maximă de la inițierea sondajului) consideră aceste prețuri supraevaluate.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 6,1%.

Evolutia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022, a scăzut ușor la 4,0%.

Unitate de productie a plasei sudate, propusa in provincie

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 9,59%.

Prin intermediul Indicatorului de Încredere Macroeconomică organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus