Oferte locuri de munca top

Prognoze BNR: cum va evolua inflatia

Analiștii BNR prognozează că rata anuală a inflației de bază va avansa până la finele anului curent, ajungând la 16,3%, după care își va inversa tendința.

Traiectoria este determinată de scumpirile mai ample care au avut loc pe segmentul alimentelor procesate.

De asemenea, menținerea cererii favorizează transmiterea mai rapidă în prețurile finale a majorărilor costurilor de producție.

Inversarea tendinței se va produce pe măsura disipării treptate a șocurilor de ofertă (implicit și a presiunilor inflaționiste din partea prețurilor bunurilor din import).

Totodată, va fi resorbită în ritm relativ alert cererea excedentară din economie.

Se vor reduce și anticipațiile inflaționiste, ca urmare a procesului de normalizare a politicii monetare.

După reamplificarea relativ moderată din semestrul I 2022, excesul de cerere este proiectat a se resorbi complet până la finele anului viitor.

Față de Raportul anterior al BNR, revizuirile reflectă evoluția peste așteptări a economiei din prima jumătate a anului.

Noua unitate comerciala, in aprobare

În același timp, s-au deteriorat perspectivele privind activitatea economică din perioadele următoare (inclusiv cea aferentă principalilor parteneri comerciali), dată fiind intensitatea sporită a războiului din Ucraina.

Rata inflației ar urma să scadă treptat anul viitor până în trimestrul al doilea, după care analiștii Băncii Naționale a României estimează că va urma o nouă creștere și apoi o coborâre treptată la 11,2% la finele anului.

Anul acesta inflația s-a menținut pe o traiectorie ascendentă, dar și-a încetinit viteza de creștere în iulie-octombrie 2022. Chiar s-a conturat un platou în traiectoria ratei anuale a inflației începând cu luna aprilie pe fondul unei evoluții relativ stabile a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. A contribuit, de asemenea, și influența dezinflaționistă a grupei combustibililor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus