Oferte locuri de munca top

Producătorul de lacuri si vopsele Deutek, preluat de PPG Europe BV

Controlul unic al Deutek SA va fi preluat de PPG Europe BV, după ce Consiliul Concurenței a constatat că, deși operațiunea cade sub incidența legii, „nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal”.

PPG, partea achizitoare, este o societate cu răspundere limitată, înregistrată conform legislației olandeze, și face parte din grupul internațional PPG Industries. Societățile din acest grup produc și comercializează vopsele, materiale industriale, produse chimice și sticlă, atât pentru uz industrial, cât și pentru uz casnic, în peste 150 de țări din întreaga lume, în principal în America, Europa și Africa.

Grupul PPG este prezent și înregistrează cifră de afaceri în România prin intermediul PPG Coastings România SRL, pe care PPG o deține în proporție de 100%, precum și prin intermediul altor 8 societăți din grup care activează în țară.

Deutek, partea achiziționată, este o întreprindere românească care produce lacuri și vopsele.

În prezent, compania produce și comercializează grunduri, emailuri, lacuri, vopsele lavabile de interior și de exterior, vopsele acrilice, amorse, chituri șamd. Deutek deține o singură unitate de producție și operează de lacuri și vopsele, ambele situate în București, neavând filiale sau sucursale.

Înainte de operațiunea de concentrare economică, Europaint International Group BV deținea 95,05% din acțiunile societății, restul de 4,95% dintre acestea fiind deținute de acționari minoritari.

Consiliul Concurenței a emis o decizie de neobiecțiune cu privire la operațiunea de concentrare economică. Notificarea organismului de stat a fost necesară deoarece cifra de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate, în anul 2015, adică anul anterior concentrării, a depășit 10 milioane de euro. Nu în ultimul rând, un alt motiv a constat în faptul că cele două companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro.

„Având în vedere activitățile desfășurate de societatea achiziționată în cadrul prezentei operațiuni de concentrare economică, piețele relevante ale produsului au fost definite ca fiind: producția și comercializarea vopselelor, lacurilor și tencuielilor decorative, producția și comercializarea adezivilor și mortarelor pentru construcții, respectiv producția și comercializarea materialelor termoizolatoare”, se arată în motivarea deciziei.

După evaluarea orizontală, membrii Consiliului au decis că operațiunea notificată nu produce modificări semnificative în structura niciuneia dintre piețele menționate. Astfel, se așteaptă ca noua societate să aibă o cotă de piață de sub 20%, pe piața producției și comercializării vopselelor, lacurilor și tencuielilor decorative din România, și o cotă de sub 1%, pe piața producției și comercializării adezivilor și mortarelor din țară.

De partea cealaltă, după evaluarea verticală, s-a constatat că, în urma operațiunii de concentrare economică, nu se realizează o integrare a activităților DEUTEK cu activitățile celorlalte societăți din Grupul PPG.

În concluzie, analiza a relevat faptul că operațiunea notificată nu ridică obstacole semnificative concurenței de pe piața românească. Hotărârea Consiliului va fi pusă în aplicare și coordonată de direcțiile și compartimentele de specialitate din subordinea Secretarului General și Direcția Industrie și Energie din cadrul instituției.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus