Oferte locuri de munca top

Producatorii de ciment: Agregatele reciclate se obtin cu costuri ridicate

Marinela Dracea – Presedinte CIROM

Creșterea volumului și facilitarea recuperării materialelor de construcții prin crearea unui cadru juridic și a unei infrastructuri care să permită aplicarea modelului circular în sectorul construcțiilor sunt avute în vedere de Planul de Acțiune pentru Strategia Națională privind Economia Circulară (SNEC).

Marinela Dracea, președinta Patronatul din Industria Cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM), ne-a transmis că CIROM este preocupat de dezvoltarea activității de gestionare corectă a deșeurilor din construcții și demolări la nivel național și se implică activ în dezvoltarea legislației în domeniu.

Betonul poate fi reciclat 100%, după demolare, ca agregate alternative concasate utilizate la construirea infrastructurii de transport sau pentru obținerea unui nou beton sau chiar în producția de ciment. De asemenea, poate fi reutilizat în timp, prin renovarea și reutilizarea clădirilor existente sau a anumitor părți din acestea economisind astfel energia, timpul și banii cheltuiți pentru o construcție nouă.

Începând din anul 2023, există baza de reglementare pentru utilizarea agregatelor reciclate din demolări în construcții și sunt câteva firme care au certificat acest tip de agregate pentru utilizare în betoane.

”Toate operațiunile de pregătire în vederea obținerii unor agregate reciclate care să asigure calitatea necesară în vederea utilizării lor generează costuri ridicate și de aceea utilizarea acestora în construcții civile și industriale este încă la un nivel redus”, mai spune președinta CIROM.

Pentru a putea utiliza deșeurile din construcții și demolări la o scară mai largă, este necesar ca proiectul de lege care se află în lucru la Ministerul Mediului să clarifice anumite aspecte legale.

Președinta CIROM dă ca exemplu:

* introducerea unor obligativități de utilizare a deșeurilor din construcții și demolări în lucrările publice de stat, în cadrul procedurilor de achiziții publice pentru lucrările de proiectare și construcție

* elaborarea unui Normativ care să includă un „Protocol de calitate” cu criterii care trebuie îndeplinite atât la producerea cât și la utilizarea agregatelor reciclate provenite din deșeurile inerte

* acordarea unor stimulente financiare pentru operatorii care prelucrează deșeurile din construcții și demolări, astfel încât costurile agregatelor reciclate să fie competitive.

Datele permit constructorilor să obțină cantitatea exactă de beton livrată și să monitorizeze betonul în timpul transportului

Există sisteme de înregistrare precise, ce permit ca datele despre cantitatea exactă de beton să fie înregistrate. În mod similar, pe partea de monitorizare în timpul transportului există sisteme ce permit monitorizarea în timp real (prin gps). În acest sens, pe website-urile membrilor există ghiduri și aplicații în care se găsesc informațiile necesare și care pot fi accesate pentru informare.

Membrii CIROM au dezvoltat pachete de soluții complete în domeniul rezidențial și infrastructură, pentru clădiri de birouri și alte tipuri de construcții. Ei pot oferi consultanță pentru dezvoltarea de soluții pentru diferite aplicații, pentru elaborarea de rețete adaptate solicitărilor din proiect, pentru optimizarea rețetelor de beton ale clienților și recomandarea tipului de ciment adecvat. De asemenea, pot fi consultați înainte și pe durata punerii în operă a betonului (inclusiv participare cu laboratoare mobile), în monitorizarea lucrărilor pe parcursul execuției acestora sau chiar traininguri tehnice și instruire.

În plus, membrii CIROM au dezvoltat anumite aplicații online care oferă metode rapide și eficiente de a cumpăra beton de cea mai bună calitate pentru utilizări diverse. Prin dezvoltarea acestora s-a urmărit reducerea timpului alocat achiziționării materialelor de construcție, activitate care poate fi desfășurată oricând și de oriunde. Mai mult, aplicațiile integrează consultanță din partea specialiștilor, sunt ușor de utilizat, nefiind necesare experiență în domeniu sau cunoștințe tehnice avansate.

Partea de punere în operă a betonului este responsabilitatea constructorului, el fiind cel care se ocupă atât de etapele anterioare turnării, cât și de cele ulterioare, precum cofrare, armare, decofrare, protecție etc. Toate aceste activități trebuie să se desfășoare conform regulilor bine stabilite în normele naționale.

Determinarea amprentei de carbon și performanța de mediu

Informațiile legate de amprenta de carbon și performanța de mediu sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați prin intermediul EPD-urilor (Environmental Product Declaration- Declarația de Mediu pentru Produs). Acestea pot fi găsite online sau pot fi solicitate producătorului de beton sau ciment.

EPD este un instrument recunoscut și standardizat la nivel internațional pentru certificarea sustenabilității produselor. Declarațiile de Mediu pentru Produs permit evaluarea performanței de mediu a produsului pe baza unei evaluări a ciclului de viață a acestuia (Life Cycle Assessment – LCA). Un EPD comunică informații de mediu verificate, precise, bazate științific pentru produse și aplicațiile acestora, stimulând eforturile de protecție a mediului în ritm cu dinamica și evoluția pieței.

EPD-urile ajută arhitecții, proiectanții, dezvoltatorii și constructorii să ia decizii informate în procesul de selectare a materialelor de construcții, iar prin folosirea de materiale sustenabile, validate extern, membrii CIROM oferă clienților săi beneficiul de creștere a punctajului în schemele de certificare a clădirilor verzi (LEED, BREEAM, Green Homes etc).

Sus