Oferte locuri de munca top

Procedurile de expropriere vor fi modificate

Vor fi modificate procedurile de expropriere, pentru derularea mai bună a proiectelor de interes public, susțin oficialii.

Prin acest modificări vor fi eliminate unele probleme ce apar în procesul de expropriere. În acest sens, mai multe soluții urmează să fie implementate, conform unui proiect de act normativ.

Astfel, expropriatorul va fi obligat să emită decizia de expropriere în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării, și nu la expirarea termenelor prevăzute de lege.

Totodată, excluderea imobilelor ce urmează a se restitui va putea fi demarată de către expropriator până la finalizarea tuturor etapelor procedurii de expropriere prevăzute de noua lege sau, după caz, până la finalizarea ultimului litigiu în legătură cu procedura de expropriere. Aceasta pentru a permite rectificarea Hotărârilor Guvernului de expropriere în toate situațiile întâlnite în practică, în cadrul procedurii exproprierii.

De asemenea, în cazul în care, după întocmirea documentațiilor cadastrale, rezultă că unele imobile sunt în afara coridorului de expropriere, anexa la hotărârea Guvernului/consiliului județean/consiliului local privind declanșarea procedurilor de expropriere, cuprinzând tabelul cu imobilele și persoanele supuse exproprierii, va fi rectificată, prin excluderea imobilelor în cauză din anexa.

Conform inițiatorilor proiectului de act normativ, următoarele problemele se pot întâlni în derularea procesului de expropriere, ce generează întârzieri în finalizarea acestui proces:

* Nefinalizarea punerilor în posesie;

* Lipsa planurilor parcelare;

* Lipsa unui cadastru general la nivel naţional;

* Mai multe titluri de proprietate eliberate pentru acelaşi imobil;

* Necunoaşterea limitelor administrativ-teritoriale;

* Titluri de proprietate care conţin erori materiale,

* Rămânerea în circuitul civil a imobilelor afectate şi identificate la nivelul Studiului de Fezabilitate varianta finală până la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I a hotărârii Guvernului de declanşare a procedurii de expropriere şi emiterea Deciziei de expropriere. Aceasta poate conduce la identificarea în faza de întocmire a documentaţiilor cadastrale a parcelelor ce compun coridorul de expropriere a unui alt proprietar faţă de cel cunoscut la nivelul iniţierii proiectului de hotărâre a Guvernului de expropriere, la o altă suprafaţă afectată sau la schimbarea categoriei de folosinţă etc.

 

 

 

Citiți și:

400 apartamente, in curs de autorizare

Cat costa manopera pentru instalatii electrice

Viitor centru de infrumusetare, in pregatire in zona centrala a Capitalei

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus