Oferte locuri de munca top

Primim inca 1,9 mld euro prin PNRR

Tranșa de peste 1,9 miliarde euro intră azi în conturile statului român ca prefinanţare din împrumutul acordat României, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ce au fost atinse ţintele şi jaloanele din trimestrul IV 2021.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) între Comisia Europeană și România, va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului.

Această sumă vine în completarea primei tranșe a prefinanțării, pe componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro.

Astfel, până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării și demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021.

Proiect rutier major, pregatit de autoritati

Țara noastră primește cea mai mare sumă din întreaga Europă pentru autostrăzi din PNRR. Dar sunt în întârziere lansările licitațiilor de execuție a multor proiecte rutiere mari.

PNRR-ul este bazat pe ținte foarte precise: jumătate din lucrări trebuie să fie gata în 2024 și proiectele finalizate integral în 2026.

Împrumuturile din acest program ar urma să fie utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România.

Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor și țintelor în cadrul reformelor și investițiilor asociate împrumutului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va transmite, în prima parte a anului 2022, prima cerere de plată către Comisia Europeană, în baza îndeplinirii celor 24 de ținte și jaloane aferente trimestrului I 2022 (din totalul de 507 asumate la nivelul întregului plan).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus